03 d’octubre, 2011

QUAN SUCCEIX l'INESPERAT

Divendres passat vaig participar a la presentació del llibre " Quan succeeix l’inesperat . El 15-M i l’esquerra" a l'Agrupació del PSC de Vilanova i la Geltrú. A la tertúlia/presentació ens van acompanyar l'autor - Ferran Pedret - i l'editor - Joan Ramon Ribera -

Bona lectura que es pot sumar als llibres que s'han anat publicant aquests darrers temps : “Indigneu-vos!!” i "Comprometeu-vos!!" de Stephane Hessel " Reacciona . 10 razones para las que debes actuar frente a la crisis econòmica” de varis autors , els llibres de Tony Judt , "El món no se'n surt" , "Manifest d’economistes aterrats" .... Una nova proposta d’anàlisi sobre com es va gestar i el perquè del 15 M . D’anàlisi, de reflexió feta des de la immediatesa. ( i “carregat d’anhels i de bones raons” d’acord amb David Casasses, al pròleg)

Comecem la presentació recordant que uns mesos abans del 15-M , la reacció que es va produir estava somorta . A l'ambient. No obstant tampoc era del tot present. A l’octubre del 2010 la premsa deia “ la crisi crea desanimo y por eso no hay mas conflicto social" . Al març del 2011 " El silenci dels joves oculta una bossa d’indignació que pot esclatar qualsevolga dia"

Però va esclatar una reacció contra la situació social i economica . I Ferran Pedret vol contribuir fent propostes . Així , el llibre s'ha d’entendre com la crònica i l’anàlisi d’un moviment, el 15 M, feta “ amb voluntat d’aportar una visió , des de l’esquerra sobre la significació que moviment social té . Ms encara: sobre la significació que pot tenir per a la generació d’un discurs alternatiu que trenqui l’hegemonia cultural i ideològica neoliberal, sobre la qual s’ha estat edificant en les darreres dècades l’artifici que es desploma avui damunt nostre”

El fil conductor , el punt de partida, queda expressat en aquests ratlles: ” .... Vivim en un context històric marcat per un gran trencament, i convé saber llegir-lo i situar-s’hi amb tota la radicalitat que exigeixi el més elemental realisme .En el nostre front socialdemòcrata , nosaltres les esquerres, vam fer un pacte , un pacte que , de fet, directa o indirectament , tots , social demòcrates i no socialdemòcrates, vam propiciar. Es tractava d’un pacte social que , sobre tot, va quallar després de la Segona Guerra Mundial i que va donar lloc a l’Estat del Benestar . Doncs bé , el cas es que avui aquest pacte està trencat . Ha estat trencat de forma unilateral”

Així doncs , ens cal un nou pacte i calen nous protagonistes i nous mètodes . I
l’esquerra? . D'acord amb Pedret, " .....hem de sentir-nos interpel.lats , no només especialment intimidats a escoltar i reflexionar, sino a assistir a un proces del tot necessari , no com a simples espectadors , a la reformulació d’una esquerra que aspiri a ser majoritària i a transformar la societat en profunditat . Començar a esser part del procés de reconstrucció d'una alternativa social i política .... "



Certament!