02 d’octubre, 2011

EL PATRIMONI A VILANOVA ESTÀ DE FESTA

Poques ciutats del país poden dir que comptem amb un ric i excel.lent patrimoni com la ciutat de Vilanova. Petjada del temps. Memòria del que van construir els nostres avantpassats . Petjada de les formes de vida dels ciutadans i ciutadanes que han escrit la nostra història .
Tresor de diferents èpoques que encara es ben visible . La ciutat es hereva del segle XIX . Només cal fer una passejada i mirar façanes , fonts i espais públics . Recordar la Biblioteca-Museu Balaguer que amb la seva col•lecció pictòrica és secció del MNAC , ferrocarrils antics únics a Europa que expliquen la febre del progrés al Museu del Ferrocarril i, redescobrir el Museu Papiol , un dels pocs immobles que es conserven a Catalunya d’aquest estil , la casa pairal dels Papiol que ha estat museu d’ençà el 1961 . Tot plegat un patrimoni indiscutible que ens singularitza i ens dóna una personalitat especial fruit que la nostra identitat cultural i artística es vincula , especialment , al segle XIX .

Aquest cap de setmana, l'esperit del segle XIX - l'esperit del Romanticisme - s'ha fet més evident. Ha estat un cap de setmana per a posar en valor la nostra potencialitat patrimonial . Per a evidenciar el fil conductor del patrimoni local i comarcal.

Per una banda , la reobertura de Can Papiol . Despres de 5 anys d'obres de restauració : tractament de la plaga de térmits, substitució de vigues de fusta malmeses, adequació estructural de la coberta , neteja i restauració d'obres , moviment d'objectes - la majoria d'arts decoratives - ... i finalment , de nou , la grandesa de cada una de les sales : el despatx, la sala d'espera, la biblioteca, el saló de ball, la sala de billar, la sala i l'alcova del general Suchet ..... Un conjunt excel.lent.

La ciutat ho va voler celebrar . I diumenge més de 100o persones van voler retrobar-se amb aquest equipament museístic. Retrobar-se amb un espai amb el que s'identifiquen fruit que forma part de la seva memòria col.lectiva.

Per altra banda , el Centre d'interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes a la Masia d'en Cabanyes, ha programat visites comentades i un concert - en el marc del viu el Parc - d'AUPA QUARTET -

També ha posat de relleu la feina feta al llarg dels darrers anys en relació a la restauració de l'obra pictòrica del llegat de la família Cabanyes i com aquest procés ha permés una millor ordenació de la mateixa a la sala noble de la Masia d'en Cabanyes . Ho van explicar , de forma didàctica , Mia Marsé i Francesc Canicer -

En aquest marc, la familia Cabanyes ( l'Oriol Pi de Cabanyes i Marta i Neus de Cabanyes i Ricart ) van fer donació d'un quadre de Josep Anton de Cabanyes amb la finalitat que sumi al llegat Cabanyes. De nou una bona notícia . Com deia el president del Consell Comarcal del Garraf " la pinacoteca - conjuntament amb la biblioteca és el llegat històric mes valuós i significatiu del llegat Cabanyes. Un llegat que té algunes singularitats : es conserva en el seu lloc original , és una col•lecció que gira al voltant d’una família d’artistes i intel•lectuals, i està composada per firmes reconegudes en la història de l’art català"

FELICITATS A TOTS AQUELLS I AQUELLES que han fet possible que el patrimoni del Garraf es restauri i conservi . Bona feina.

Ara cal que la ciutadania en gaudeixi!!!