16 de setembre, 2011

CiU a Vilanova ens hauria d'explicar el seu projecte!

Aquestes darreres setmanes la ciutadania de Vilanova i la Geltrú ha conegut com el govern municipal de CiU enfoca el futur, però de fet d’ençà a finals d’agost del que s’ha parlat a l’Ajuntament de Vilanova i a la premsa ha sigut de dèficit ,de crisi , d’insolvència ...

Tot comença en una Roda de premsa amb la globalitat del govern a finals d’agost on , sintetitzant molt, s’hi diuen tres coses: la situació financera i el deute municipal és molt alt . Altíssim i - s’esmenta una xifra desorbitada que al llarg de les setmanes s’ha hagut de reexplicar - ; la situació econòmica de l’ajuntament es culpa de l’anterior govern d’esquerres, i finalment, l’administració haurà d’aprimar-se, i hi haurà reducció dels costos laborals.

Un argument planer i fàcil de vendre. Massa fàcil. No obstant, valoro que ha estat fet agafant un camí amb molt poca traça. Tenint en compte que estàvem a l’inici del curs polític - i pel desplegament de regidors/es - el missatge potser havia d’haver estat x crear confiances, per marcar projecte, per explicar-nos com gestionar el present pensant en el futur; quin és el projecte de la ciutat en una època que està caracteritzada per dificultats de tota mena. Com es liderarà, en aquest marc, per servir a la ciutat i a la ciutadania

Una primera consideració que vaig fer-me en aquell moment fou que el govern havia errat, de totes totes , el seus mecanismes de relació política , de complicitat i de comunicació. Poca traça. Vaig tenir una certa sensació que el govern feia una explicació “de gestió, administrativa i econòmica”, sense tenir en compte, per altra banda, que més enllà d’ells existeix, l’oposició, els sindicats, els treballadors i treballadores. També, perquè no, els ciutadans i ciutadanes que esperem acció política. Poc diàleg.

Dono per sentat que el govern municipal a l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú va reflexionar i debatre sobre la ciutat quan va elaborar seu programa electoral. Que CiU té un projecte x la ciutat . No el se reconèixer . No s’ha explicat . Si la posta d’escena de finals d’agost només és parlar de crèdits , deutes, xifres, alarma, tancament d’empreses, reducció de personal....., crec que falta alguna cosa més .

Goso fer una llista de les mancances : Política , projecte, seny . Generar confiança en el futur. Generar confiança cap la institució i els homes i les dones que la lideren – vull recordar que fa uns dies coneixíem un rànquing sobre en que confien els ciutadans/es. En aquest baròmetre els politics eren al final de la llista situats en un 2’6 . A l’altre extrem hi havia els científics en un 7’4 - . Compromís entès com a manera de construir model de ciutat . Direcció i convicció entesa com a camí traçat per aconseguir una realitat millor. Lideratge entès com a responsable d’un full de ruta que s’haurà d’executar des de l’harmonia de totes les regidores, però amb un guiatge de l’alcaldia clar i contundent. Explicació de valors ja que tenint en compte la situació en la que vivim – que té connotacions , econòmiques , socials , polítiques .... – també esperem una posició en relació a quins valors es vol abordar el futur de la ciutat. Sota quin model es vol avançar en les politiques socials, en el treball , en l’habitatge, en l’educació ..... Ambició , per a liderar la ciutat en moments difícils , des del diàleg .

Els responsables politics de l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú han d’anar més enllà de la gestió. Més enllà de la gestió de la situació econòmica que han trobat a l’ajuntament – que x altra banda , com ja s’ha dit aquests darrers dies es absolutament interpretable - . Els responsables polítics no haurien de tenir com a objectiu la confusió i el desprestigi de la institució. No es tracte emmascarar la informació . És aquesta opció l’antítesi del que s’espera d’un bon govern. Un bon govern fa política.

Vicens Vives parla a “Notícia de Catalunya” de les característiques individualitzades de la mentalitat catalana i , critica l’escanyoliment del seny en les classe dirigents. Aquests dies a l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú , el govern de CiU, crec que ha perdut la capacitat d’explicar projecte i de fer política, amb seny