01 d’agost, 2011

Brangulí. Barcelona 1909-1945

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ens proposa l'exposició fotogràfica de Brangulí. Una proposta per resseguir les transformacions socials i de la ciutat de Barcelona del segle passat a traves de la imatge. La passejada per el CCCB reseguint les fotografies que hi ha penjades són una immersió a la història del nostre país. Una passejada a les seva transformació que s'ha esdevingut a la primera meitat del segle XX. 300 imatges agrupades agrupades a la manera que ell mateix havia establert en vida.




La vida social i d'oci, fàbriques i obres públiques, l'Exposició Universal del 1929, la vida cultural i dels museus i galeries, la Casa de la Caritat . La vida política - La setmana Tràgica , alguns fragments de fets de la República i la Guerra Civil.. - . La vida industrial i comercial.




A HOY ES ARTE hi ha un article interessant sobre l'exposició.


Jo voldria destacar el reconeixement que fa Brangulí a la Barcelona de les dones. En el sentit que al llarg de l'exposicio hi ha de forma reiterada imatges amb la presència de dones : a les fàbriques, davant màquines de cosir, fent de sastresses, a les classes de la Casa de la Caritat, imatges per a revistes esportistes que posen de relleu fites aconseguides en l'esport femení, material en relació a l'homentage postum a la pintora Lluïsa Vidal de la Sala Parés, dones participant a carreres de natació, fent de modistes.....




Diuen els comissaris de l'exposició - Valentin Vallhorat y Rafael Levenfeld - que aquesta autor "és l' únic que ha completat la transcició de la fotografia del segle XIX fins a mitjans del segle XX, en tants àmbits, tant diferents i tant impecablement realitzats"