28 d’agost, 2011

DEVORAR PARÍS. 1900-1907

Torno de Paris de vacances i visito el Museu Picasso . Al Museu , sorpren , a més de les llargues cues de turistes per a veure l'exposició permanent, l'exposició temporal DEVORAR PARiS . Picasso 1900/1907.

Excel.lent recordatori de l’impacte que fa aquesta ciutat a Picasso , quan amb 19 anys, viatge a París per a veure a l’exposició Universal el seu quadre darrers moments .

No hi ha dubte que aquell primer viatge va atrapar a Picasso, que s'instal.là a Montmarte amb els seus amics Casagemas i Pallares.

Allò que va veure Picasso a París , avui ho podem fruir nosaltres a Barcelona . Viure i veure . Devorar. Compartir art i inspirar-se en els artistes del moment i els predecessors. Inspira-se en temes i estils : Van Gogh, Tolousse-Lautrec, Cezanne, Bernard, Matisse, Rodin …. L’avantguarda cultural que va deixar petjada en l’obra de Picasso es mostra a l'exposició . Com van influenciar aquests pintors al jove Picasso . Com es concreta el dialeg entre els grans mestres de la història de l´art. Com Van Gogh, admirat i respectat , el va influenciar al llarg de la seva vida.......

De nou el Museu Picasso ens permet la trobada de peces d’uns i altres, la convivència de peces que posen de relleu l’evolució i formació de Picasso . No obstant , ens permeten també quelcom més interessant . Ens permeten la comparació - la visita comparativa , en podríem dir - i ens acosten a Barcelona obres dels pintors referents per a Picasso i la història de l'art ( amb el cas més emblemàtic de les peces de Van Gogh Museum d'Amsterdam) . Pintors de prestigi que ara ens visiten de la mà del Museu Picasso i del Museu d'Amsterdam.

Bona exposició que malgrat arribi a Barcelona amb algunes peces menys que la mostra d'Amsterdam , mereix sense cap mena de dubte la nostra atenció. Així ho han considerat, Narcís Comadira a "El Gran devorador" a l'Ara ; "Picasso, de París a l'Eternitat" al Què fem ; Picasso, el deborador, El Punt/Avui ; "DEvorar París. Picasso 1900-1907" , de Josep Casamartina i Parassols a El País ; "Picasso, un joven andaluz ambriento de pintura" , de Lidia Penelo, El Publico ; El Picasso revela el influjo que Van Gogh ejerció sobre el malagueño , de Natalia Ferre , El Periodico