20 de juny, 2011

MESURAR LA IGUALTAT ?

Noticies de darrera hora sobre igualtat i dones. Interessants i contradictòries .

Hem sabut que Espanya ocupa la segona posició europea en igualtat ( segons un estudi de ILGA Europe ). Aquesta organització ha fet publicc un informe amb una classificació dels països europeus segons la seva legislació sobre assumptes LGTB. Per això utilitza l’anomenat Rainbow Index ("Índex Arc de Sant Martí"), segons el qual Espanya i Suècia ocuparien la segona posició d’Europa en matèria de drets LGTB, només per darrere del Regne Unit. ( Faig llista de les coses que encara ens separen a homes i dones : salaris, atenció a casa, presencia publica, atenció a la dependencia......... Penso com de malament deuen estar els altres països que tenim al darrera : Belgica, Portugal, Alemanya, Noruega, PaÏsos Baixos, Dinamarca, Islandia, Hongria ... )

Recordo , en aquest ssentit que el sociòleg francès Alain Tourain ha considerat inquietant que en el marc del moviment per un nou model social, les dones no tinguin més protagonisme : "... després de les dècades de grans victòries, de què parlem avui ? De que són victimes. I jo dic : pot ser, però la qüestió és si son capaces d'actuar per deixar de ser-ho. Les dones no tan sols són victimes. M'inquieta l'absència de discurs de la dona ". ( l'Ara ) . Per altra banda , Marina Subirats, avui al mateix diari i, en el mateix sentit , parlant de desigualtat: " ........ han passat al terreny ocult. Abans eren terribles no podies llogar un pis sense el permís del teu marit , no ibrir un compte al banc, ni treballar .... En molts terrenys hem avançat , però ho hem fet en la igualtat de sexe i estem en una desigualtat mes gran que abanns fins tot en termes de gènere ..... Les dones tradicionalment havíem fet una feina cada cop menys valorada : la de la casa i el mateniment de les relacions familiars. I això esta molt devaluat . Hem entrat a fer la feina que ells feien, però ells no han entrat en aquest àmbit . I aquí s'ha creat un desequillibri increïble. ës una doble càrrega molt dura"

En relació a la paritat . Belgica imposa un 30% de dones als consells d'administració ( ara nomes son el 7%) . Recordin que aquesta era una fita de la llei d'Igualtat. En el cas Espanyol, la ley de igualdad efectiva de mujeres y hombres , del març del 2007 , obliga que el 2015 , els consells d'administració tinguin un 40% de dones . ( En el nostre cas tampoc "progressem adequadament" . A les empreses de l'IBEX 35 hi ha només 45 conselleres . De consellers n'hi ha 448 . Una de cada 5 empreses de l'IBex 35 no té cap dona al consell d'administració)

Per altra banda , coneixem que de nou internet ha servit per a qüestionar i mobilitzar contra la discriminació . Les dones d'Arabia Saudí han qüestionat la prohivició de conduir . Las saudíes se rebelan y conducen ( El Pais ). Ho han fet qüestionant el que diu el "clergat" i cridant al món que la norma és patètica, ridicula, discriminatòria, dura, agressiva, violent . Dient que no volen , tampoc aquesta dependència . El vídeo del moviment women2drive a youtube té més de 280.000 visites