20 de juny, 2011

LA PAU I LA GUERRA DE JORDAENS . Un tresor al Museu Balaguer

Diu David Castillo que si fos a Manhattan la Biblioteca-Museu Balaguer seria un dels museus més visitats del món. Hi fa referència arran de l’exposició “La pau i la guerra de Jacobs Jordaens. Història d’un quadre”.

Apassionat !!! Apassionant el Museu Balaguer. De sempre. Per la col.lecció del Prado. Remodelada recentment – 20 peces dels grans mestres de la pintura barroca del segle d’or espanyol i algun exemple europeu de l’escola flamenca: El Greco, Goya, Murillo, Ribera, Rubens o Van Dick –. Apassionant per la mostra de pintura catalana i per la sala d’art contemporani. Interessant sempre.

Interessant, de sempre, la recerca sobre les peces. La investigació. La cessió de peces en exposicions arreu del món. Restaurar, mostrar magatzems, difondre....

Expectants, ara, arran de la investigació que s’ha produït fruit de l’exposició i sobre l’autoria de “La pau i la guerra”. Una peça impressionant per les dimensions, el color, la plasticitat.

Ara, el quadre que va donar Ramon Estruch ( senador amb qui Balaguer va coincidir al Congreso de los Diputados) a Victor Balaguer , és plena de dubtes que caldrà escatir: És una obra de Jordaens actuant com a deixeble de Rubens? És una obra més del taller de Rubens feta per més d’una mà? És una obra de qualsevulla altra deixeble de Rubens? És de Jordaens? És de Rubens?

Al suplement setmanal de llibres i art, de l'Avui, del passat 16 de juny: Rubens o Jordans al Museu Victor Balaguer de Vilanova i la Geltrú?, hi trobareu la història del quadre amb article de David Castillo i les explicacions de Mireia Rosich, la directora del Museu.

Felicitats a la directora i a tot l'equip del Museu.