07 de juny, 2011

D'Exposicions. La Trieste de Magris

La Trieste de Magris. EL CCCB ens regala una exposició per a descobrir Trieste i Claudio Magris a traves del seus llibres, els seus companys de viatge i de vida quotidiana.


El no lloc (DOVE SONO?) de Trieste. Un laboratori de multiculturalisme durant més de 2 segles. Un espai sense fronteres entre les diferents cultures. S'hi diu, que el visitant havia d'esforçar-se per a saber on era: a Itàlia, a Grècia, a Turquia , a Austria ? Descoretjador i a la vegada encantor. Mostra d'una gran cultura . Una ciutat potent .... que despres d'aquests dos segles, amb els esdeveniments de segle XX , es col.loca en una posició contrària ( racisme, odi, combats ... . I Mussolini i va difondre les lleis racials el 1938 !!!!

Tot aboca la ciutat. Les pedres de carts , el vent , el mar , el Danubi, el cafe Sant Marco i la llibreia Antiquaria.... I els homes i les dones que hi van viure : Italo Svevo, Umberto Saba, Rainer Maria Rilke, Scipio Slataper, James Joyce… I a la seva vida : els seus pensaments , la seva obra , la psicoanàlisi. Autor i literatura ( Claudio Magris, padre e hijo de la Trieste literària. El País). La ciutat que ens recorda la presència de la seva dona. La també escriptora, Marisa Madieri i del psiquiatre que va canviar el món dels malalts mentals, Franco Bassaglia.


Recomanada per tota la mena d'impactes que ens proposa. D'informació, de lectura, de instalacions de video i pel.licules. Racons per mirar, escoltar, llegir i impregnar-se . Traslladar-nos a la ciutat i, a la cruïlla de cultures que ha estat: "Trieste s'ha converit en un mite. Però no pas en la distància i abstració dels mites, sinó en una quotidiana , agitada i plena "calida vida"