30 de juny, 2010

CATALANISME

"No hi ha cap societat que hagi fet un esforç similar al de catalunya per compartir un projecte de país"

Ahir a la Pedrera presentava "Catalanisme". Un recull de converses - que ha editat columna edicions - entre Jose Montilla amb 7 destacades personalitats. Anna Cabré, Carles Casajuana, Gabriel Ferraté, Iñaki Gabilondo, Rosa Maria Malet i Pedro Nueno.

Ahir el president Montilla, en aquest acte, no va parlar especialment de la sentencia del Tribunal Constitucional . De fet ho havia estat fent d'ençà que la nit del dilluns va adreçar-se a la ciutadania en una declaració institucional despres d'haver-se conegut la sentència. Ho havia fet un cop acabat el Consell de Govern on afirmava que té la convicció que “cal defensar, per damunt de qualsevol altra consideració, el nostre dret col•lectiu a disposar dels instruments que va aprovar el poble de Catalunya i els seus representants legítims”.

Ahir, l'atzar va fer que amb el fil conductor de les converses "equilibrades" coneguessim els pensaments d'alguns dels "conversadors/es", i especialment, del president Montilla. Molts pensaments recollits en un llibre encertat i oportú que parla de catalanisme, però especialment, de futur . Com deia Joan Majó , que en feia la presentació, "....fer catalanisme és tenir un projecte per a Catalunya. No pot haver-hi catalanisme buit de contingut".


Ahir amb la presentació del llibre en el fons es va parlar de la sentència. En el sentit que els pensaments impacten sobre aquest projecte que hem construït totes i totes i que sembla que la sentència ens pot fer trontollar . Un projecte - de nou amb paraules de Majó - que Montilla vol per un "país amb valors socialdemocràtes i europeistes".


Recullo algunes converses que segons el meu punt de vista tenen interés :

"España no es la mera suma de diecisiete comunidades y en España hay mas naciones que la española. Con todo mi respeto hacia las diferentes comunidades y hacia quin se siente únicamente español, pero a veces parece necesario constatar lo obvio ante la tosudez de quin insiste en negar la realidad" ( José Montilla)

"El problema de la lengua ve quan es polititza. El pitjor favor que li podem fer es utilitzar-la coma instrument polític. La llengua catalana esta encara en una posició d'inferioritat a casa nostrai, per això, requereix meseures de discriminació positiva" ( Jose Montilla)