15 de març, 2010

8 de març (VI) . CAPGIRAR EL MÓN

Una Declaració del Congreso recorda que " En este año 2010 que se conmemora el centenario de la aprobación de la Real Orden que eliminaba las barreras que obstaculizaban el acceso de las mujeres a la Universidad Pública en igualdad de condiciones". L'accés a la universitat es un camí ,com tots els que hem fet les dones, dificil " .....En 1872 se matricula María Elena Masseras en la Facultad de Medicina de la Universidad de Barcelona, convirtiéndose en la primera vez que una mujer lo hacía en una Facultad española, en concreto, en la Facultad de Medicina de la Universidad de Barcelona. Una joven catalana que se vio obligada a solicitar un permiso especial para realizar los estudios de segunda enseñanza y posteriormente los universitarios. A partir de 1873, distintas universidades españolas empiezan a conocer la presencia de alumnas entre sus estudiantes. Nueve mujeres se matricularon entre 1872 y 1882 en las Universidades españolas. No obstante, los trámites seguidos por estas alumnas distaban mucho de los exigidos a sus compañeros."

Aquests dies han volgut recordar aquest fet Carmen Magallon un article a El Publico, "Cien años tras la igualdad" . I recomo especial l'article d'Imma Tubella, rectora de la UOC , "Una nació de dones", a l'Avui . S'hi troba informació de l'estudi A woman's nation change everything ( una nacio de dones ho canvia tot) . S'acaba amb les paraules de Sojourner Truth , una esclava alliberada l'any 1852 : "Si la primera dona que va crear el déu va ser prou forta per capgirar el món, nosaltres, juntes, hem de ser capaces de tornar-lo a capgirar".

Fruit d'aquesta data he recordat la tasca que esta fent la universitat en relació a la igualtat. He recordat que les universitats catalanes son concients de les desigualtats que es produeixen , també, en aquest marc . Deia Esther Gimenez-Salinas -rectora de la Universitat Ramon LLull- al Parlament : " ... Nosaltres estem orgulosos peruè diem que el 56% d'alumnes matriculats a les nostres universitats son dones. Però quan analitzem les carreres on estan matriculades les dones son carreres molt girades als serveis i que en alguns països no son ni carreres universitàries........ per tant, sí fem un analisi mes a fons, ens adonaríem que aquest 56%, si realment miréssim a les carreres mes traddicionals o a les carreres mes lligades sobre tot al món de l'economia..., la diferencia es abismal..... Les dones fem carreres lligades a la famosa frase "tenir cura de" , "estar al servei de" ..." . Aquest mateix dia ella recordava l'efecte tisora que fa que moltes dones comencen la carrera i la treuen amb notes brillants o superiors als homes ...i no obstant van abandonant la seva carrera professional (50% en el moment de fer la tesi electoral ... però baixes i perdues que suposen que nomes hi ha un 16% de catedràtiques..)

En aquest sentit , per coneixer els plans d'igualtat de les universitats catalanes i altres xifres i consideracions interessants, us recomano que feu lectura de les intervencions que es van fer al Parlament de Catalunya en el marc de la Comissió sobre els drets de les Dones, per part dels rectors i rectores catalanes.