25 de març, 2010

RECORDANT ...30 aniversari de les primeres eleccions al Parlament

El dia 20 de març de 1980 hi va haver eleccions al Parlament. Uns quants dies despres, es va contituir primer Parlament restablert - va ésser el 10 d'abril - amb una sessió inaugural que va presidir Josep Tarradellas. El 24 d'abril, es va fer el primer debat d'investidura, en què Jordi Pujol va ser elegit president de la Generalitat. Despres n'han estat presidents - de la Generalitat -, Jordi Pujol, Pasqual Maragall i Jose Montilla . Al llarg d'aquests anys han presidit la cambra, a més d'Heribert Barrera (I legislatura), Miquel Coll i Alentorn (II), Joaquim Xicoy (III i IV), Joan Reventós (V), Joan Rigol (VI) i Ernest Benach (VII i VIII).

Dijous vaig assistir al Ple de Parlament on es va celebrar un acte de commemoració del 30 aniversari . Un Ple emotiu amb la presencia de persones que al llarg d'aquests 30 anys han contribuït a fer la Catalunya d'avui.

Entre els assistents - Jordi Pujol, Heribert Barrera i familars dels Diputats i Diputades que ja ens han deixat - . Tots hem escoltat les intervencions dels presidents dels Grups Parlamentaris, que han fet menció del que hem aconseguit en el passat i dels reptes de futur . Recullo aquí les paraules de Manuela de Madre " .... han passat trenta anys, efectivament. Les coses han canviat. La nostra societat ha canviat però molts encara tenim les mateixes conciccions sobre la justicia, la fraternitat, la igualtat, la solidaritat"

El mateix dia s'inaugurava una exposició de cartells. Josep Fornàs, diputat d’ERC a la primera legislatura del Parlament català , va viure en la infantesa i l’adolescència, la República i la Guerra Civil. Després , es va apassionar per la recerca en llibreries de vell de cartells i documentació d’aquest període històric. Ara la seva recerca s’aplega en una mostra impressionant del cartellisme a Catalunya. Cartells que tenen reconeixement arreu, no només per la vessant ideològica i per la força dels seus missatges, sinó també fruit que l’estètica i la seva força expressiva formen part de la nostra història col•lectiva.

Josep Fornàs donà la seva col•lecció - fons polític, bibliogràfic i documental - al Parlament l’any 1985 amb voluntat , entenc , de compartir aquesta part de la història del país i posar-la al servei de la ciutadania . Per tant, davant d’un gest com aquest, el Parlament difon i dona a conèixer aquest llegat. Després que l’any 2006 , en motiu del 75è aniversari de la proclamació de la Segona República, s’edités el catàleg “Cartells de la col•lecció Fornàs. Producció gràfica de la Segona República i la Guerra Civil”, enguany, en el marc de la celebració del 30 aniversari de les primeres eleccions al Parlament Català s’ha dissenyat una exposició , coordinada per Vinyet Panyella, que es podrà visitar al Parlament fins a final de la legislatura