10 de març, 2010

8 de març (4). BEIJING+15

Aquests dies les dones del món han compartit hores, de nou. A la seu de l’ONU de NY . BEIJING + 15 . La Vanguardia titulava dies enrere aquest encontre NACIONES UNIDAS EN FEMENINO : “ la respuesta general no alberga duda alguna. Se ha avanzado, se ha mejorado, però el final del camino queda muy lejos. Los indicadores de la Unión Europea, por ejemplo, establecen que el 60% de las personas que acaban los estudios son mujeres. Y lo hacen con unos expedientes académicos superiores. Sin embargo, esta circunstancia no se refleja en absoluto si se mira el mercado laboral. Los salarios siguen siendo más bajos. Por no hablar de las oportunidades para llegar a los puestos de poder. Sólo un tres por ciento tiene la sartén por el mango fuera de la cocina de su casa. Sólo una de cada diez sillas en los consejos de administración la ocupa una mujer.

Coincideix amb el balanç que van fer a Cadiz fa uns dies, govern , associacions, politics i experts que feien encontre per valorar el camí fet x 27 Estats membres des del 1985 . UN balanç , deien , poc complaent però amb elements de satisfacció. “Son mas y quieren màs” recollia una periodista a El Pais. "....En el debe: la escasa presencia femenina en los órganos de decisión económica, entre otras limitaciones. Las mujeres sólo ocupan el 11% de los asientos en los consejos de administración de las empresas europeas (el 8,5% en las compañías del Ibex español). Suponen el 3% de los consejeros delegados de las grandes firmas, a tenor del citado informe. Su coordinadora, Marianne Laxen, ya no se plantea denunciar la escasa presencia femenina, sino "la sobrerrepresentación masculina". "El varón es la norma", sentenció ante un auditorio nada sorprendido. Y eso pese a que las empresas que dan cabida a mujeres en su dirección mejoran sus resultados económicos, según expuso la cazatalentos Eva Levy.

Catalunya ha tingut representació en aquesta trobada . El proper 23 de març les dones del Consell Nacional de Dones de Catalunya, seran al Parlament per poder-nos explicar les conclusions d’aquest encontre .

El dia 8 de març, la consellera Carme Capdevila deia que la societat i els governs a han de continuar treballant per assolir els objectius fixats a Beiging fa 15 anys . Recordava , en el marc de la reunió que s’està celebrant a Nova York, que cal fer balanç positiu dels avenços assolits a Catalunya.

Hi estic d'acord. Malgrat aquests dies hem fet anàlisi de les deficiències i de les desigualtats . L'altra cara de la moneda és l'impuls que ha fet el govern en relació a les politiques publiques d'igualtat i la igualtat en el treball de homes i dones . Perquè per avançar en la igualtat calen dues coses : impuls politic i capacitat d’incidir en la nostra societat cap aquest canvi que es diu igualtat real . Marcant el ritme de la igualtat més enllà del 8 de març . 365 dies l’any. Tenint la igualtat de gènere com una prioritat i tenyint les politiques que es lideren des del govern amb perspectiva de gènere. Donant valor a les politiques d’igualtat i situant-les al centre de l’acció política - Igualtat en el marc de l’acord estrategic, la lluita contra la violència de gènere, incident amb els joves cap a actituds no violents i mes igualitàries , impulsant serveis de conciliació , creant places d’escoles bressol, augmenten recursos de serveis d’acollida matinal, donant suport a dones emprenedores , formant amb competències lligades al lideratge i la direcció d’empreses, proposant una nova organització del temps de treball mes flexible i eficaç - per dones i per homes - . Recolzant les politiques d’igualtat d’oportunitats en el treball impulsant mesures plans d’igualtat a les empreses ..... Posant emfasi que concilar i igualtat es cosa de tots ....