08 d’octubre, 2009

ESTO ES LIBERTINAJE

Vaig escoltar aquestes paraules a la tertúlia del programa de Joan Barrill - El Rusc - . El Rusc va voler debatre la llei de salut sexual i interrupció de l’embaràs i va convidar a Juan Zayas , secretari general de la Federació d’Entitats Catalanes de la Família, Elena Carreras , cap de medecina materno fetal de l’Hospital de la Vall d’Hebron i, a mi mateixa, en nom del PSC.

"Esto es libertinaje " és l’expressió que feia servir Juan Zayas intentant expressar el seu desacord a la llei . Intentant expressar que si la llei avançava estarem abocats a un ús massiu i descontrolat dels ives , intentant expressar que les noies de 16 anys no son madures per tenir una sexualitat responsable i per decidir sobre la seva maternitat . Defensant "la vida" . Vull recordar que la seva entitat ha escrit “El manifest de la familia” on s’hi contempla : “La família és l’ àmbit de vida estable entre un home i una dona, que comparteixen el seu amor i lleialtat mútuament i resten lliurement oberts a l’acolliment de noves vides”. Segurament , un punt de vista , massa reduccionista de la família ? . Un oblit massa gran a altres maneres d’entendre les relacions i les tipologies de família : un home i una dona , una home i una dona amb canalla, una dona i una dona ( amb i sense fills /filles) , un home i un home ( amb i sense fills/es) , una dona sola amb canalla , un home sol amb canalla ....

Aquesta veu , gaire bé antiga , contrasta amb les paraules sàvies i serenes d’Elena Carreras . Les vaig copçar com a sàvies i plenes d’experiència , entenc fruit d’anys d’haver mirat als ulls a noies joves , a noies de 16 anys que són autònomes i lliures per decidir sobre el seu futur “.... no sembla lògic que una dona no pugui decidir sobre una cosa tant important de la seva vida” . I recordava que en la proposta de llei es dóna molta importància a la prevenció.

En el meu cas les meves reflexions van anar encaminades a recordar i considerar :

1.- La llei es una oportunitat per solventar handicaps que han quedat evidenciats després dels anys d’aplicació . L’Any 1985 van fer un pas i l’experiència i els temps ens demostra que no esta garantit el dret a decidir la continuació de l’embaràs sense riscos legals i garanties als serveis de salut. Per tant la llei es una oportunitat de regular de forma clara el futur. I d’equiparar-nos al que esta succeint arreu d’Europa.

2.- Estem parlant de drets . Aquesta llei respon a la realitat social i al full de ruta del govern del president Zapatero en relació als drets civils , de drets de les dones. Recordem-ho : llei d’igualtat , casaments homosexuals, llei contra la violència de gènere, llei de la dependencia ....

3.- Quan parlem de decidir als 16 anys una interrupció voluntària de l’embaràs estam parlant de valors . Els i les socialistes considerem que cal educar els fills les filles en un entorn de confiança mútua. En una relació entre pares i fills/es que porti a compartir aquestes decisions . Però cal recordar que les lleis es fan , també, per les persones mes vulnerables . Cal recordar que es poden donar situacions de desacord entre pares i fills/es o de llunyania .... que hipotequin el futur d’una jove . Que no li permetin exercici la seva llibertat.

4.- Parlem d’hipocresia ? La dona de 16 anys es considerada major d’edat per treballar, per tenir relacions sexuals, per casar-se, per consentir operacions de risc.... i no pot decidir el seu futur com a mare?

5.- Prevenció i salut sexual .Per sobre de tot la llei vol prevenir embarassos no desitjats i focalitzar les estratègies comunicatives i informatives en els col•lectius més vulnerables : les joves i les dones immigrades. Aquestes han estat les franges de població i d’edat que han experimentat mes augment. Cal doncs, actuar.