19 de març, 2009

HOMENATGE A JOSEP BENET

El Parlament de Catalunya ha fet Homenatge a Josep Benet, exdiputat que va morir ara fa un any . Han volgut ser presents en aquest petit recordatori i homenatge , Jordi Pujol, Heribert Barrera, Joan Rigol i la seva vídua, Florència Ventura . Una dona menuda i enèrgica que “ha estat sempre fent costat a Josep Benet”. Avui no gosava aixecar-se de la cadira quan els Diputats i Diputades – i tot el públic – hem picat de mans en reconeixement al seu marit . El president Pujol l’ha animat a fer-ho!!!

El conseller Joan Saura s’ha encarregat de fer el relat de la seva trajectòria personal i política . Segurament allò que hem recordat tots i totes ha estat la dedicació de Josep Benet al país . Tot allò que va fer Josep Benet va tenir com a fil conductor Catalunya : escolanet de Montserrat, advocat, historiador , agitador i lluitador antifranquista ,editor, diputat, senador, ponent a l’estatut de Sau , director del Centre d’Història Contemporània de Barcelona, sensible a totes les causes socials ...una trajectòria per recordar.

Avui s’ha dit : Mentre Salvador Espriu vivia per salvaguardar la llengua catalana , Benet va dedicar tota la seva vida a certificar el genocidi franquista. Ben cert perquè el seu pas per la guerra el va marcar profundament com queda recollit i, durament expressat, a memòries I de l’esperança a la desfeta ( 1920-1939) on escriu ell mateix : Pobra generació nostra !!! maleïts els que han provocat aquesta catàstrofe . Els causants directes i indirectes. El dia que somrigui la pau ¿quines mesures podran ser presents per evitar una cosa semblant ? Els estrangers, els espanyols indignes els catalans covards que no han tingut prou valor per afrontar la mort en benefici de la pau, quin compte més estret ha de demanar-vos la pàtria !!

http://www.parlament.cat