09 de desembre, 2007

SIS REFLEXIONS DESPRES DEL 25 DE NOVEMBRE




  • El dia 25 de Novembre ha estat el dia internacional contra la violència envers les dones .
    Abans i desprès, he pogut participar en alguns actes de debat , de reflexió :

  • Acte a l’Ajuntament de Canyelles – convidada per la regidoria de Benestar Social i que va comptar amb la presencia del Xavier Robert , l’alcalde . Un sopar amb homes i dones que van escoltar a la Merce Foradada , companya escriptora , feminista, ex.regidora ...i a mi mateixa .
  • Taula Rodona a la ciutat d’Igualada , organitzada per la Mancomunitat de la Conca d’Odena. Amb participació de tots els grups paralmentaris . Presidida per l’alcalde, Jordi Aymemi . Moderada per la defensora de la ciutadania . Ens van acompanyar regidors i regidores dels diferents pobles adherits a la Mancomunitat . Vaig tenir el suport moral de dues Diputades del grup socialista . La Rosa Maria Ferrer i la Teresa Estruch.
  • Sopar amb Gemma Lienas a Vilanova i la Geltrú . Debat sobre la violència masclista i, presentació del seu llibre “Atrapada al mirall” http://www.gemmalienas.com/
  • Lectura del manifest contra la violencia masclista a la Plaça de la Vila. Davant de l’ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
  • Acte a Girona . En el marc de la Conferència Nacional . Una concentració simbòlica que va organitzar, la Lourdes Muñoz i la Verònica Martinez, al Hall del Palau de Congressos, i en el que hi va participar la Consellera Geli. http://www.lourdesmunozsantamaria.blogspot.com/


He decidit fer un petit resum de les meves impressions . Una suma de consideracions arran d’aquestes setmanes plenes de reflexions



Primera reflexió. Un cert goig perquè des de fa 8 anys, el Grup de Dones del PSC de Vilanova i la Geltrú anem organitzant, amb un cert èxit, sopars-tertulies . De forma periòdica hem convocat , a l’entorn d’un sopar, persones que ens han aportat les seves idees . Dies enrere jo i la Merce Foradada provàvem de fer llistat : Francesca Martin - que ja no és amb nosaltres - Dolors Renau, Lourdes Muñoz, Lidia Santos , Carmen Alborch, M. Lluïsa Ferrer, Esperança Esteve, Judith Astelarra. Immaculada Moraleda .......Felicitats a totes les que hem dedicat estones a fer-ho possible .

Segona reflexió .- Estem en un bon moment de la lluita contra la violència de gènere? Dies enrere vaig llegir un article de Montserrat Boix al seu BLOG http://montserratboix.nireblog.com/ . Portava per títol “ un año mas pero diferente “ . Va fer-me recordar que no podem oblidar la història d’aquesta “celebració” . Feu-ne lectura . A mi va suggerir-me un cert repàs històric, però també, evidenciar que avui estem una mica millor que fa 10 anys . Quantes vegades els Ajuntaments – i les associacions Municipalistes - havien aprovat mocions als plens demanant lleis ? Quantes vegades les associacions de dones havien reclamat lleis i actituds contundents en contra de la violència ? ....Quantes vegades havíem fet actes i lectures de manifestos ? ..... MOLTES

I ara ? Ara tenim dues lleis . Una ja ha començat a caminar . La del 2004 aprovada al Congres dels Diputats , que ha estat criticada i titllada de fracàs.



Cinisme absolut per part de qui qualifica així una llei que ha estat reclamada i treballada per part molta gent. Una llei que ha començat a desplegar-se i que cal que no sigui utilitzada per la bel·ligerància política . Es una oportunitat . Cal que es tensionin tots els operadors. Es ben cert , però la llei , com va dir la RED FEMINISTA DE ORGANIZACIONES CONTRA LA VIOLENCIA DE GENERO no es el problema. Mireu la seva Roda de Premsa a http://www.mujeresenred.net/

El dia de la taula rodona d’Igualada , la Montserrat Nebrera del PP va fer ús del qualificatiu FRACÀS. Li vaig dir a ella en el moment del debat , em sembla demagògic. Ho torno a repetir .I per altra banda, aquesta postura no ajuda gens!!!

Tercera reflexió . Sobre la llei que es troba en tràmit al Parlament de Catalunya. Serà una nova oportunitat per sumar. Esperem que el 8 de març sigui aprovada.

Quarta reflexió .- Que volen les dones que pateixen violència de gènere . Visioneu el vídeo del programa de Canal Blau . La dona que hi intervé ho deixa prou clar . Valora molt positivament tenir serveis propers . Valora ser ciutadana que ha tingut un servei al costat de casa . A la cantonada . En la proximitat . Allà on viu i es relaciona . Serveis municipals . Penso que aquesta es la base de l’èxit . Tenir a prop de casa un referent . Algú que t’acompanyi ....

Cinquena reflexió . Tenim molta feina a fer en els canvis dels estereotips. Hi ha valors culturals , socials , de relació... que encara estan absolutament arrelats . Aquests dies he sentit justificacions de la violència . He vist la cara dels homes quan escolten que les dones demanen un canvi en les relacions històriques que han tingut els homes i les dones . En definitiva , per a ells és un esforç massa gran assumir que en aquest moment històric les dones diuen que volen compartir-ho tot . Feines de casa, tasques politiques , feina i vida laboral... En definitiva demanem la igualtat . I en segons quins moments la cara dels homes es expressiva . Potser se’ls hi acumula la feina ?

Cinquena reflexió . Ens hem de creure la prevenció . Fou una expressió que va utilitzar la Consellera Geli a Girona . Es ben cert . Si no hi ha treball de prevenció no anem enlloc. Valors , mediació, dialeg, acceptació de la deiferencia i la diversitat ..... He penjat el Video de la campanya que va fer dies enrera l'Institut Català de les Dones : Una campanya de sensibilització cap els joves !!!!

Sisena reflexió . Arran de les paraules de Gemma Lienas a Vilanova i la Geltrú . Va ésser culpidor que ens enllaces una colla de situacions comparatives a la violència envers les dones . La violència envers els esclaus negres , la dels camps de concentració ... : culpabilitat , aillament , solitud ... mecanismes que s'han utilitza al llarg de la història per a dominar . La violencia psicologica és , també i molt , agressiva. Que mina. Que agota. Que mata.