05 de desembre, 2007

A LA MANIFESTACiÓ SENSE HÀBIT DE FRANCISCÀ

A casa meu s’utilitzava una expressió : posa’t l’hàbit de franciscà . En feia ús el meu avi i la meva iaia . Ens ho deien, a mi i als meus germans, per a expressar que calia ser coherent , modest , humil .... Era un reconeixement , segurament , cap aquesta ordre religiosa. Dies enrere, al parlament , vaig sentir aquesta expressió de nou. Un dirigent republicà convidava als Diputats i Diputades i als ex-consellers i conselleres de CiU, que se’l posessin per anar a la manifestació de dissabte passat que va organitzar la plataforma pel dret a decidir . Era una manera de recordar-los-hi que no es pot anar per la vida oblidant el passat . Que cal ser coherent i no un hipòcrita intentant esborrar una part de la història del país. Oblidar que els seus dirigents van governar vint-i-tres anys amb les conseqüències concretes que això ha tingut , oblidar que ho van fer ( 8 anys ) donant suport al govern del PP, en un moment en que s’inicia el dèficit d’infraestructures . Que no es pot ser amnèsic i oblidar que CiU mai havia demanat el traspàs de rodalies.

Era evident que aquesta recomanació no seria pas recollida . CiU va anar dissabte a la manifestació sense l’hàbit de franciscà . Sense fer cap mena d’autocritica. Desprès es va veure en cor de renyar al PSC com una mostra més de la seva actitud i presència vinculada a la pura demagògia

La manifestació ha tingut un impacte important. Es ben cert que tots i totes , els que hi van anar i els que no, han de sentir que cal treballar dur per a solventar els problemes que són fruit , entre d’altres coses, d’una insuficient dotació d’infraestructures. En aquest sentit es bo recordar que hi ha un acord entre el govern d’Espanya i la Generalitat que suposarà una inversió de 34.000 milions d’Euros en 7 anys.

Per altra banda , mentre alguns partits gesticulen i obliden , el govern mira de treballar i solventar els problemes del país . La setmana passada, el President en el balanç del primer any de mandat del Govern d’Entesa ha ratificat els compromisos que va fer en el discurs d’investidura i ha palesat com s’ha avançat en el compliment d’aquests. Deia , el dia de l’acte al Palau de la Generalitat, Lluis Foix que va presentar-lo “,.... en els temps que corren, potser cal més silencis que cridòries, mesurar les paraules, valorar l’abast d'un error i la importància d’un encert. La política també són paraules dites en el moment i el lloc oportuns”

Per tant , entre la cridòria i la feina feta , jo prefereixo la valoració de l’any de l’Any de Govern d’Entesa. El resum , que poso a la disposició del lectors i lectores, penso és : s’ha treballat per les persones . S’ha desplegat l’estatut. S’ha treballat en un model de diàleg per avançar en els grans pactes de país . S’han aprovat lleis capdals al Parlament.

És l’hora de fer balanç , aquells que criticaven ara fa un any , són els mateixos que qüestionen el govern , avui , perquè encara no s’han aposentat en el seu nou paper. Aquests són a l’oposició i, els hi costa de valorar, que un dels eixos centrals de treball del govern són les persones i les actuacions que se’n desprenen : el desplegament de la llei de dependència, l’aprovació de la llei de serveis socials, la inversió potent en educació. L’augment de les plantilles de mestres, de mossos i de metges ha esdevingut una realitat , com a mostra del compliment del compromís de situar Catalunya entre els societat més avançades socialment. Malgrat aquests dies es parla d’educació pels resultats de diversos informes. Hem augment el pressupost, vetllem per la FP i estem iniciant el tràmit de la Llei d‘Educació que donarà resposta als reptes que avui ens planteja la societat catalana i estem segur capgirarà el que avui ,per manca d’una inversió històrica, esdevé problemàtic.

Per altra banda , en l’àmbit de l’economia i les infraestructures, s’han de fer inversions que ajudin al desenvolupament i a l’equilibri territorial. I es posen de relleu , en aquest sentit , els gran acords com el desdoblament de l’ Eix Tranversal. Els eixos Vic-Ripoll o Vilanova–Manresa, així com el treball en les grans realitzacions ferroviàries , l’Eix Tranversal i la Línia Orbital . Sense oblidar l’aposta per garantir la presència decisiva catalana en L’aeroport.

En relació a l’Estatut i com a conseqüència del seu desplegament , nous reptes i noves oportunitats es van fent reals i el govern hi respon de manera positiva. Nous traspassos i nous sistema de finançament són aspectes en els que s’està treballant per garantir no només el traspàs, en condicions immillorable sinó que aquest traspàs sigui beneficiós pel conjunt de la societat catalana.

En un any, hem avançat en els grans pactes de país. Habitatge ja signat per la majoria de les forces polítiques i actors del sector. Innovació, infraestructures i immigració rebran durant el 2008 un impuls decidit que ajudarà a posar damunt la taula politiques concretes en temes que són estructurals pel país. Acordant amb els sectors implicats, treballant amb els ajuntaments colze a colze, persuadint a la societat de que les mesures el màxim de consensuades donaran respostes positives al reptes que tenim com a societat i coma a país.

En un any l’activitat legislativa ha permès aprovar 15 lleis i tantes altres són en tramitació. Un bon balanç de l’acció de govern. La llei és la plasmació legal de la voluntat política. Això vol dir que aquest govern amb discreció i treball constant – i sense fer escarafalls - afronta els temes amb decisió i sense falses retòriques . Actituds bel·ligerants que poden quedar molt bé de cara a l’opinió pública i publicada però que no fan avançar el país i el sumeixen es una discussió estèril i frustradora.

Deia José Montilla en el seu discurs d’investidura : “ Seran les accions i les actituds del President de la Generalitat i del seu govern les que hauran d’investir-nos de l’autoritat moral per orientar el futur del nostre país” .

Creiem que l’autoritat moral se l’ha guanyat amb escreix aquest govern.