04 de juliol, 2007

L’ENUIG AMB ELS POLITICS PRIMERA CAUSA DE l’ABSTENCIÓ.

Aquest es el titular del Baròmetre d’estiu ( i 4) de EL PERIODICO d’avui.

Just desprès de les eleccions ja hi va haver comentaris a la premsa sobre els paper i la posició de les persones que es dediquen a la política . En el marc de la campanya electoral de les eleccions municipals sempre planava a la premsa o en els mítings comentaris sobre l’honestat dels que es dediquen a la política . Sobre el prestigi ( o desprestigi ) de la gestió publica !!!!.

El dia mateix de les eleccions, Manuel Lucas a El Periodico , feia un comentari còmic . Deia ell que les ...formacions tradicionals tenen mala fama. Nomes s’ha de veure enquestes d’opinió sobre professions respectades i infamades. Sembla que tingui mes prestigi un fabricant de moneda falsa que un discret diputat.

D’ençà d’aquell dia – i de la catàstrofe de l’abstenció - mes comentaris i mes anàlisis. Fruit dels nivells d’abstenció que hem tingut en les nostres ciutats i pobles hem escoltat opinions centrades en la part més humana i il·lusionadora dels politics. I també , opinions que argumentaven el fet de no anar a votar . Opinions i consideracions que justificaven quedar-se a casa .

Un recull ordenat el va fer El Periodico un diumenge pocs dies despres de les eleccions

Un resum de la veu d’homes i dones per argumentar la seva opció de quedar-se a casa : desil·lusió, cansats de promeses,manca d’arguments per anar a votar, inactivitat mes enllà dels dies de les eleccions,mentides,poca claredat.... Altres qüestions com que el vot no serveix per res o que els partits no avancen .... també es va recollir a la premsa

No m’agrada llegir-ho i escoltar-ho. Em sap greu . Sap greu que els politics tinguem aquesta mala imatge . Sap greu que els ciutadans i ciutadanes arribin a la conclusió que no val la pena . Arribin a la conclusió que no volen fer l’opció de participar amb el seu vot . Em sap greu que en alguns casos hi hagi raons profundes i argumentades que denoten desencís absolut . Sap greu que darrera de persones cíviques i compromeses hi hagi , també , l’abstenció.

Alguna cosa no fem bé . Hem de parar l’orella . Escoltar aquells que no han anat a votar i els que , havent-hi anat , han posat a les urnes un full de color blanc per deixar palesat que no els hi acaba d’interessar cap de les propostes i els partits.

Avui EL Periodico , fa resum de l’estudi del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) . Recordatori del que hem anat comentat aquests dies . I de nou , la dura realitat : els ciutadans i ciutadanes no en valoren gens bé .

- No va anar a votar un 46% dels censats i les censades.
- D’entre les Comunitats Autònomes , els catalans i les catalanes som els que mes ens vam quedar a casa.
- INDIFERENCIA I APOLITICISME
- DESCONTENT AMB ELS POLITICS I LA POLITICA (18%)
- FALTA D’INTERÈS.

Caldrà que fem debat profund . I que reaccionem . En cas contrari , el proper baròmetre serà encara més desolador.