21 de maig, 2007

POLITICA MUNICIPAL I IGUALTAT

A Vilanova i la Geltrú estem per a la igualtat

L’Agrupació del PSC de Vilanova i la Geltrú va fer dies enrera l'acte : Noves Oportunitats per a la igualtat. L’acte, concebut per fer arribar a la ciutadania quin ha de ser el paper de les dones en els diferents àmbits de la política municipal, va omplir la sala d’actes del Molí de Mar. Van intervenir-hi la consellera de Treball, Mar Serna, una representació de dones vilanovines que formen part de la candidatura del PSC per a les eleccions locals i el cap de llista socialista, Joan Ignasi Elena, que va assumir el compromís de treballar per la igualtat des del municipi.

Precisament van ser aquestes dones les que des diferents àmbits van demanar donar un pas més per incorporar a l’acció municipal més polítiques per a la igualtat d’oportunitats des d’una perspectiva de gènere. Jo mateixa vaig destacar que “en aquests darrers anys hem tenyit les polítiques municipals d’aquesta visió de les dones, perquè les dones han suportat l’estat del benestar, però és injust, calen noves polítiques per canviar aquesta tendència”. Encarna Grifell va parlar de salut i dependències i va recordar que “al segle XXI encara hi ha desigualtats de gènere, que afecten entre d’altres coses a la salut de les dones. Aquestes desigualtats no desapareixeran si no apliquem mesures decidides per fer una ciutat més justa.” La regidora Míriam Espinàs va parlar des del vessant de l’educació. “L’educació té molta responsabilitat a l’hora de reduir les desigualtats, i la formació laboral és una oportunitat per millorar; per tant, hem d’avançar en la coeducació i en la inserció de dones majors de 45 anys al món laboral.”

El món de la cultura també va ser present a l’acte, Isabel Pla en va parlar des de l’òptica de gènere “La dona ha estat la gran transmissora de la cultura i encara ho és. En canvi no tant en la creació artística. Aquest és en dels aspectes que cal canviar.” Carme Crous, encarregada de parlar de temes de cooperació internacional, va incidir en que cal establir programes que facin que els dones es mobilitzin en el seu propi país, amb accions que els ajudin a prendre consciència de la realitat injusta que viuen i puguin fer-hi front”. Finalment, en aquest apartat de “compromisos” Gisela Vargas va parlar de les dones joves. “La joventut entén que els dones han de tenir capacitat de decidir el que volen fer amb la seva vida, sense discriminacions, per tant hem de treballar per eliminar aquestes discriminacions que encara són presents en la vida diària”.

Per la seva part, la consellera de Treball va parlar de les accions que el seu departament està tirant endavant per a promoure la igualtat d’oportunitats en el món laboral. “El govern hi creu, i a més creu en la paritat. Aquestes mesures són les que canviaran el nostre model de societat, que no ha incorporat adequadament el 50% d’aquest material humà” Per això al consellera va parlar de tres textos legals fonamentals per aconseguir-ho, són les lleis anomenades de la Dependència, contra la violència de gènere i la d’igualtat d’oportunitats, lleis que ha impulsat un govern socialista. Sobre els temes laborals va concloure que “sense igualtat no hi ha independència econòmica, d’aquí la importància de l’acció política en aquesta línia. Per això promovem plans d’igualtat a les empreses i en financem la seva execució”. Serna va acabar reclamant l’aprovació una llei d’igualtat de Catalunya, “que tingui en compte les especificitats del teixit empresarial i laboral català.”


En la seva intervenció el cap de llista Joan Ignasi Elena va assumir el compromís de treballar en aquests aspectes que havien anat sortin durant l’acte “Assumeixo el compromís d’estar al costat d’aquest projecte que és treballar per una ciutat més justa i equitativa. Elena va reconèixer que s’ha fet molt en els darrers anys però encara hi ha camí per recórrer tant en la lluita social com en la lluita política: en educació, en sanitat en el món laboral... Ens comprometem a seguir liderant com a partit aquesta sensibilització davant la igualtat de gènere: a donar assistència a les dones maltractades, a lluitar contra la violència de gènere, a treballar per la igualtat d’oportunitats i a fer que la mirada de les dones sigui present en els afers de la ciutat, també a l’hora de decidir temes urbanístics, de via pública o de transport públic.”