23 de gener, 2007

LA CIUTADANIA RECLAMA DIÀLEG

A principis del desembre passat vaig tenir ocasió de participar en un acte a Bilbo d’ahostsak (veus de dones basques per la pau) . Ahostak és un col.lectiu de dones amb orígens ideològics , sentiments i tradicions diferents que han estat treballant llargament per incidir i contribuir de manera activa al procés de pau i obrir portes al diàleg. Era, com deia, al desembre. Abans, per tant, que la banda terrorista ETA ens fes reviure l’horror de la seva opció terrorista a l’aeroport de Barajas.

Aquests dies ,he recordat aquell acte a Bilbo. Pel que representava. Més de dues mil dones es van reunir per aixecar les seves veus - plurals - a favor del diàleg i la pau perquè consideraven que arribar-hi es una exigència col·lectiva i una prioritat política de tots i totes. Perquè reivindicaven la participació de les dones en el procés de pau “allà on es prenen les decisions”. Pel que s’hi deia. Aquelles veus manifestaven la seva voluntat d’obrir una pàgina de la història ja que consideraven i repetien que es un deute amb els homes i les dones del País Basc i tot el país. S’hi parlava , especialment de diàleg : si vols avançar , s’ha de parlar . Si no vols avançar deixa que es barallin . Per l’absència del PP. Com no podria ser d’altra manera cap dona del PP s’hi va sumar. En posterioritat Maria Sangil , va fer unes dura intervenció al Parlament Basc en relació a aquesta iniciativa.

Diàleg, diàleg, diàleg. Aquesta era la veu de dones basques .

Efectivament han passat molts dies, i moltes coses. L’atemptat a l’aeroport de Madrid va ser un sotrac molt fort pel govern i per tots aquells i aquelles que havíem posat moltes esperances en el procés. Aquell dia es va trencar una mica més el nostre futur amb pau.

Hi ha hagut també el debat al Congres dels Diputats i de nou, s’ha evidenciat l’actitud del PP . Rajoy ens ha mostrat la seva cara més sordida . La seva opció a la confrontació en una qüestió que requereix el consens de tots i totes els i les democrates . Malauradament, però, Rajoy i el PP s’esborren. Malgrat Zapatero ha fet tots els posibles – alguns consideren que fins i tot massa – per cercar el suport del PP. El seu lider no vol. Tanca la porta i llança acusacions cada vegada més dures i més beligerants. En aquest debat, va quedar clar que el PP no suma per acabar amb la violència i en defensa de la vida. Va tancar la porta a contribuir a fer real l’esperança de la pau. Contudència i distància . Cap apropament : si vosté no compleix els seus compromisos, li poseran bombes, i si no n’hi posen vol dir que ha cedit .

Penso que no es de rebut. I comprovo que coincideixo amb una part de la ciutadania . S’ha confirmat allò que temien alguns dels assessors de Rajoy : la posició del PP no ha estat ben valorada per la ciutadania . Es absolutament contraprudent per tothom, però especialment pel PP perquè el resultat de tanta incongruencia ha estat restar-li tota credibilitat

Resta clar a l’enquesta que es publicava a la Vanguardia el passat diumenge. Els ciutadans i les ciutadanes demanen als partits politics unió per a afrontar la fi d’ETA . Ho diuen els enquestats . Més de la meitat de la ciutadania culpa al PP de la desunió davant del terrorisme . Una majoria important ( un 82% ) demana un pacte de tots els partits politics , i només una petita minoria ( 15% ) demana un pacte PSOE-PP.

També valoren la “culpabilitat” de la llunyania entre els dos grans partits . Un 51% considera que el PP en té la culpa , enfront un 26% que les atorga al PSOE. Així mateix , la majoria considera que qui ha fet més esforç per avançar en el camí de la unitat són els i les socialistes .

De nou: diàleg, diàleg, diàleg . Son unes veus que sembla que escolta tothom a excepció del PP . Tothom recordarà aquesta actitud . Quedarà escrita als llibres d’història . Rajoy ha estat l’home que ha contribuït a la divisó dels democrates – i del país – per la lluita contra ETA . I això només afavoreix als terroristes .