23 de juliol, 2013

DIRECTIVES I EMPRESÂRIES, de Sara Berbel

El dia que vaig acabar de llegir el llibre de Sara Berbel, Directivas y empresaias. Mujeres rompiendo el techo de cristal ( aresta Mujeres) , l'atzar va fer que trobes ala Montse Alòs de Dones d'Empresa. L'atzar va fer que parlessim de compartir una activitat a la Masia d'en Cabanyes. L'atzar va fer que coincidissim en la proposta d'escolta  a la Sara en el marc de l'activitat Espai Dona .  I...... ,  finalment va fer-se l'activitat el passat 4 de juliol amb la presidència de Cristina Mestres de Dones d'Empresa.

Absolutament recomenable la lectura del llibre de Sara Berbel que d'acord amb les seves paraules l'escriu :" Para que no existan retrocesos sinó avances, para superar obstaculos y vencer algunos miedos, para contribuir, en definitiva al progreso social ……..para emprender y dirigir " . Una proposta reflexiva, documentada, meditada, per trencar molts silencis , per trencar estructures culturals, per a valorar nous camins ...

Reflexió a partir de 10 capítols - Mujeres en la empresa: tradición y roles, Las mujeres en el poder, ¿Existe un liderazjo femenino?, Obstaculos en la empresa: el estereotipo de ser mujer, Hacia una nueva organizacioón del tiempo de trabajo, Talento y eficacia en las organizaciones, Nuevos modelos de liderazgo, Emprendedoras sociales, Tejiendo redes profesionales, Estrategia para directivas y Empresarias- .

Les reflexions en relació al sostre de vidre les vam encadenar amb invisibilitat. De les dones, es clar . Ens van sorgir els mots  : Silenci  . En segon lloc. Entorn cultural  . I finalment , culpa-elecció.

Recullo dues consideracions/cites que em semblen prou il.ustratives. Les han dit  dit dones posicionades en la seva preofessió : 

“Las mujeres no hemos estado socializadas para tener poder, no nos han preparado para ello, ni conocemos a otras mujeres que tengan poder y nos puedan servir de referencia “ (Carmen Martinez Ten )

I les dones sabem que hi han de posar el mateix que un home. Cal que la societat no et recrimini que ets una mala mare per dedicar-te a una feina que mereix tantes hores . Als homes no us passa “ ( Carme Ruscalleda ).
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
En relació a la presentació del llibre de Sara Berbel a BCN amb la presència de Mar Serna . Hi ha una ressenya a Dones en Xarxa