20 de novembre, 2012

DUES DATES PER NO OBLIDAR.Ahir recordavem que les dones van votar per pimera vegada . Avui la mort de Franco.

Ahir era una data per no oblidar . Les primeres eleccions legislatives en les quals les dones van poder votar foren les convocades al Parlament espanyol el 19 de novembre de 1933. Les dones eren gairebé 7.955.461 d’un cens de 15.164.349 de votants potencials . Dos anys abans, "las Cortes" havien aprovat el vot femeni fruit de l'energia de Clara Campoamor.

A Catalunya els unics que van presentar candidates foren els republicans i els partits obreristes .

Es van presentar  a Catalunya, tretze candidates : Aurora Bertrana, Maria Recasens i Nonell, Ramona Llatsé, Paulina Odena, Empar Coloma, Maria Ricart, Emelina Codina, Conxa Peña, Maria Pallarols, Paulina Odena, Margarida Abril, Teresa Palau, Carme Marti i Banque, Consol Garriga.

Cap d’elles va sortir elegida .

Al Parlament Espanyol espanyol van obtenir acta de diputada sis dones. Margarita Nelken, Matilde de la Torre i María Lejárreja (PSOE); Francisa Bohigas (Unión Agracria), Urraca Pastor (Renovacion ESpañola) i Pilar Careaga( tradicionalista).

Avui també es una data per no oblidar. La mort de Franco va suposar el trencament - al llit - del franquisme. L'inici d'una nova etapa al país.

En aquest cas cal no oblidar, no obstant, l'impacte moral, econòmic i social que va suposar pels homes  les dones la guerra, la repressio i quaranta anys de dictadura . "Fanco ha muerto" ens ha acompanyat al llarg dels anys com a recordatori d'aquest trencament.

Avui Joaquim Nadal escriu al EL PUNT/AVUI que " el coneixement d'aquesta etapa passada es imprescindible per forjar en els joves un esperit de ciutadania,un instint democràtic, un sentit profund de la llibertat".

Certament la història ens explica valors i projectes col.lectius. No ho oblidem en moments tant tracedents com els actuals .