02 d’abril, 2012

El llenguatge crea ideologia

A vueltas que da la Vida, OLIMPIA DE GOUGES, d'Andrés Trapiello, ens convida a reflexionar sobre el llenguatge. Sobre el llenguatge, les paraules i el seu pes social. El llenguatge i la ideologia que va creant : "Lo importante, y lo saben las feministas, es que el lenguaje crea ideología. Por eso quieren cambiarlo".

Agraïment al punt de vista d'Andrés Trapiello sobre la fortalesa del llenguatge en la construcció de la realitat social i la creació d'un punt de vista androcentric de la nostra realitat diària. Interessant fruit que recorda com ha evolucionat el llenguatge durant els darrers anys. Un exemple: ningu gosava fer ús de la paraula jutgessa o metgessa . Diu Trapiello : A qué obedecia esa resistencia ? A que "sonaba"mal ? No , desde luego : a aceptar que una mujer podia juzgar a un hombre.

L'article fa recordatori de la polèmica creada arran de les crítiques d'ignacio Bosque sobre les guies que hi ha al mercat en relacio al llenguatge sexista (
Sexismo lingüístico y visibilidad de la mujer ) i d'altres reflexions publcades arran de la polèmica ( El genero no marcado) . Val a recordar que l'informe de l'academic va ésser criticat per part de sindicats, associacions de feministes i representants polítics que el van titllar, en algun cas , d'aberració .