06 de novembre, 2011

LA VEU , LA PARAULA i LA PRESENCIA DE LES DONES ÉS FONEMENTAL ( Maria Teresa Fernadez de la Vega)



Dones per a la Cooperacció de Vilanova fa 10 anys. Avui ho hem celebrat amb més de 70 persones de Vilanova i el Garraf , amb les nostres companyes de Barcelona i , especialment , amb Maria Teresa Fernàndez de la Vega ex-presidenta del Govern d'Espanya.


Aquests 10 anys han sigut possible per un grup petit de dones de Vilanova - la Carme , l'Assumpta, la Montse, l'Anna, la Carmen, la Mercè, la Rosa i jo mateixa - . Hem provat de fer cooperació amb ulls de dones. Posant de relleu que calia contribuir - i cooperar - a fer un món més just pensant especialment amb la situació de desigualtat de les dones . Així , durant tots aquests anys hem estat companyes, des d'aquí , amb "las Dignas" de El Salvador i amb la "Ruta Pacífica de las Mujeres".


Avui, Maria Teresa Fernandez de la Vega ha volgut compartir amb nosaltres les seves consideracions. Ens deia que "tenint en compte la situació que estem visquent, s'ha demostrat que la política és necessària perquè la crisi financera ha posat en evidència el sarcasme del capitalisme". En aquest marc, deia " a les dones ens toca una doble missió: ser-hi i estirar. Hem d'aixecar la veu perquè en aquest moment la paraula que més s'escolti sigui igualtat. Hem de fer que la igualtat sigui el nou pas . El pas definitiu del segle XXI . Ens toca arribar a l'estatut de ciutadania plena i deixar enrere la desigualtat"

Interessant la visió de "vol d'ocell" sobre la nostra història. Recordava que durant la Revolució Francesa la "Declaració dels Drets dels Homes" va oblidar-se de nosaltres. Malgrat Olimpia de Gouges fou la primera en voler declarar els drets de les dones, no se'n va sortir (segle XVIII). En el segle XIX, per altra banda, la revolució industrial no ens va posicionar d'igual a igual i, en el segle XX , malgrat el dret a vot i les lleis aconseguides, la igualtat real no ha estat efectiva. Per tant , no ens deixem perdre el segle XXI !!! : " la nostra veu , la nostra paraula i la nostra presència es fonamental per arribar a un nou contracte social"