05 de novembre, 2011

Estudis sobre igualtat de genere

Setmana amb analítiques comparatives sobre la igualtat real entre homes i dones. Avui llegeixo que l’Oficina Nacional d’Estadístiques del Regne Unit ha fet públic que les noies d’entre 20 i 30 anys del Regne Unit són més contractades i cobren més que els nois de la mateixa edat. Fins a un 2’1%. El corresponsal a Londres de la Vanguardia, Rafel Ramos, n’explica les causes : els empresaris s’han adonat que les dones estan tant o més preparades que els homes, tant o més motivades , tant o més delicades a la vida professional ...que els homes.


Aquesta és una bona dada. Tenint en compte que estavem acostumades a llegir informacions absolutament diferents al respecte, es una bona notícia per trencar amb l'escletxa salarial històrica. No obstant, a casa nostre la realitat no és aquesta . Fa pocs dies un informe elaborat per la UGT sobre igualtat salarial (publicat aquest 2011) posava de relleu que encara existeix una escletxa salarial a Europa, on les treballadores cobren un 15% menys que els homes i concretament l’Estat Espanyol és un dels que té la diferència salarial més elevada.

Per altra banda, el Foro Economico Mundial (FEM) en el seu informe anual sobre la igualtat alerta del camí ha fer " ........Mientras que las mujeres están comenzando a estar tan sanas y educadas como los hombres, no están entrando de la misma manera en la economía y en las estructuras de toma de decisiones" . És una de les conclusions de Informe global de diferencies de génere ( The global gender gap report 2011) - que analiza la situació de la igualdat en 135 països de tot el món i marca en un 96% l'equiparació en l'acces a la salut i en un 93% en educació -. Llegueixo a El Publico, que es fa ressó de l'estudi, que Saada Sahidi , responsable del programa de dones del FEM , que diu " Sin embargo, estos porcentajes chocan con la escasa mejora de las brechas económicas (casi del 60%) y de participación política (en torno al 20%).


En aquesta informe es diu que Espanya ocupa el 12è lloc a la llista . Italia el 74 . Cuba el 20. Els primers llocs són per Noruega, Finlàndia, Suècia i Irlanda.




Hi molt camí a fer!!!