27 de novembre, 2011

LA MALETA de Gerda Taro , Robert Capa i David Seymour

El MNAC havia dedicat en el passat exposicions i espais a la Guerra Civil i, a l'obra de Capa y Taro ( 2009) .

Ara ens presenta La maleta mexicana una colla de fotografies realizatzades per Robert Capa, Gerda Taro y David Seymour 'Chim' a la Guerra Civil española , que despres d'anys es van trobar i recuperar : 70 fotografíes - de les quals 50 són copies de época - que esdevé el conjunt de negatius recuperats més important del siglo XX.

El material s'havia perdut. Es recuperà a Mèxic l'any 1995, i durant el 2007, els negatius va arribar International Center of Photography (ICP) de Nova York.



La maleta ofereix un doble viatge. El de la memòria de la Guerra . El viatge de la por, la fam i la gana. La guerra crua i injusta. La guerra i els guanyadors. Testimoni de la vida al front, a les desfilades d'aniversari de la revolució Russa, els "dinamiters" d'Asturies, dones i homes en funerals , als Ports i mercats, a Montjuic..... La vida a les munyanyes , al front a les batalles. A Cordova, a Brunete , a l'Ebre .... Fins a 32 àmbits representats. La suma, en paraules d'Albert Camus, " Va ésser a Espanya on la meva generació va apendre que hom pot tenir la raó i ser derrotat, que la força pot destruir l'amor , i que hi ha vegades que el viatge no obté cap recompensa. Això ès, sens dubte, el que explica perque tanta gent, tot el món sencer, sent el drama d'Espanya com a tragedia personal" .

Per altra banda, l'aproximació a tres fotografs llegendaris i les seves obres reproduïdes en publicacions internacionals del moment. Fotografs arriscats que amb els seus reportatges van portar arreu informació de la Guerra. Mereix un recordatori especial la visió de Gerda Taró - només 6 mesos a Espanya -. El recordatori d'una dona en un món d'homes i en un ofici que en aquell moment era exclusivament masculí: "..... su vida fue eso: su libertad como mujer, la libertad de su cuerpo y su libertad de pensamiento"

Més informació a HOY ES ARTE