18 d’octubre, 2011

LES DONES estan al capdavant de sis de cada deu petits comerços als municipis de l'àmbit de la Cambra de Comerç de Barcelona.

Avui el president de la Cambra de Comerç, Miquel Vall i Anna Mercader - fundadora de l'observatori Dona , Empresa i Economia - han presentat un nou estudi sobre el paper de les dones en l'economia. Em quedo amb alguns enunciats : 1) Les dones estan al capdavant de sis de cada deu petits comerços als municipis de l'àmbit de la Cambra de Comerç de Barcelona. 2) el 67,3% dels establiments nascuts en els últims deu anys són fruit de la iniciativa femenina, sobretot als municipis de menys de 20.000 habitants.

Recordeu que la Cambra de Comerç de Barcelona ens ha anat acompanyant amb diferents estudis sobre la situació de les dones en l'ambit laboral . Durant el juliol del 2009, presentant els primers resultats de la segona edició de l'estudi d'indicadors de la perdua de talent femení a Catalunya deia : La pèrdua de talent afecta al 31% de les dones amb estudis superiors davant el 21% dels homes, segons l’estudi presentat per la Cambra de Comerç

Les conclusions de l'estudi, en aquell moment, eren : la subocupació és la principal causa de la pèrdua de talent i afecta sobretot les dones. En aquest sentit, factors com tenir un fill menor de cinc anys, viure en parella, un contracte a temps parcial i estar ocupat al sector serveis són les principals causes de la subocupació femenina. L’estudi també expressava que la bretxa salarial entre homes i dones afecta directament a les prestacions d’atur i a les jubilacions. De la mateixa manera, afectarà amb major incidència sobre els dones perquè les seves prestacions per atur també seran inferiors a les dels homes.


En el cas d'avui, bones notícies per la fortalesa i emprenedoria femenina . No obstant, com sempre, alertes per les dificultats en la recerca de finançament per qüestions de sexe i per la llosa cultural que impedeix més protagonisme de les dones en els negocis.


(El quadre és Mending de Kenton Nelson)