10 de juliol, 2011

Tristisima ceniza

"Resistiremos como podamos con este amargo sabor a ceniza"

Aquesta expressió la recullo a un episodi de la Guerra Civil que queda plasmat en el còmic TRISTÏSSIMA CENIZA. Un tebeo de Robert Capa en Bilbao. De Mikel Begoña i Iñaket ( Norma editorial) . S'hi conta la batalla de Soluble al maig del 1937, que va ésser cabdal per l’entrada de les tropes de Franco a Bilbao .

El títol surt del Poema de Jose Agustin Goytisolo : Queda el polvo




De aquel trueno, de aquella

terrible llamarada

que creció ante mis ojos,

para siempre ha quedado,

confundido con el aire,

un polvo de odio, una

tristísima ceniza

que caía y caía

sobre la tierra, y sigue

cayendo en mi memoria,

en mi pecho, en las hojas

del papel en que escribo.


Recordatori , doncs, de l’avançament cap al desastre. Se’ns hi explica i il.lustra – des dels ulls bascos dels autors - alguns dels episodis que s’hi van viure sota el paraigua de l’amor de Robert Capa i Gerda Taró.


Una proposta per a reviure petites històries – cruels i tristes- que van produir-se durant la guerra : La relació de Gerda Taró – que marxa a Barcelona sola “por mi cuenta i riesgo” i la solitud de Robert Capa a la batalla de Soluble; el soldat república – Francisco Artasanchez- que des de Cadis va fugit del camp de concentració de la presó l’Arsenal de Carraca nedant fins a Gibraltar. L’alcalde franquista - Jose Maria Areilza- que seu a l’Ajuntament de Bilbao nomenat després de la victòria de Franco. La reportera gràfica Kati Horna. . El pres Luis lezama Leguizamon lliurat al bàndol franquista ... Tot plegat amb un to blau de cendra .

Té especial interès l’apartat EXTRAS DE CENIZAS , una nota bibliogràfica final que recull la vida i la seva vinculació amb la Guerra de Gerda Taró; Esther Zilbelberg ( Juanita lefevre) que va lluitar al bandol republica i fou redactora de la revista “Mujeres”; Francisco Artasanchez , Pedro Artasanchez, Paul Vaillant Couturier – Diputat del PC francès; Kati Horma ( reportera gràfica exilia a Mèxic) ... etc.