23 de juliol, 2011

Petit homenatge a Lucian Freud

Els nus de Lucian Freud no deixen indiferents. Algú ha dit que eren desagradables de mirar. Que molesten a la gent. Altres adjectius utilitzats per a parlar de la seva obra han estat "xocant, violent, cruel, podrit, afectat ...".

Ahir va morir un dels grans pintors del segle XX que va revolucionar el realisme pictòric amb els seus retrats i nus hiperrealistes. Un pintor que va treballar fins l'últim moment , com ell volia . En aquest sentit, recordo que en el catàleg de la seva exposició organitzada per la Tate Britain i que va ésser a Barcelona s'hi deia : " Vull continuar fins que no hi hagi res més per veure" i s'hi recordava que Freud parlava sovint de "la capacitat de l'emoció en la pintura".

Els meus qualificatius serien , doncs : emoció, obra expensiva, realisme xocant i cru, plaer i repòs, quotidiana intimitat... En cap cas , indiferència.
-------------------------------------------------------------------------------------

Fallece Lucian Freud , el pintor de los desnudos carnales ( el Pais); El pintor que va despullar el segle ( La Vanguardia) ; El pintor britanico Lucian Freud , muere a los 88 años ( la Vanguardia); Adios al pintor de la carne retorcida ( El Publico)