12 de juny, 2011

DONES INVISIBLES

El mes de maig passat ens van deixar dues dones dignes de recordar . Leonora Carrington - pintora i escriptora - i Elisabeth Eidenbenz - creadora de la maternitat d'Elna. Han estat motiu de reconèixement a la premsa : La pintora pintora surrealista Leonora Carrigton fallece en Mexico a los 94 años, a El Pais escrit per la seva amiga l'escriptora Elena Poniatowska ; Leonora Carrigton o la rebeldía, , també a El País. Un article d'Assumpta Montella , Elisabeth Eidenbenz , la infermera que burlo la Gestapo ( El País) i a la Vanguardia , Fallece a los 97 años Elisabeth Eidenbenz, fundadora de la Maternidad de Elna

Uneix a aquestes dues dones l’haver conviscut amb la repressió del franquisme i del nazisme . L’actitud de rebuig i el compromís cap els represaliats . En el cas d’Elisabeth Eidenbenz, creant una maternitat a la localitat rossellonesa d’Elna on ajudava a parir a les dones que anaven a l’exili , jueves, gitanes o mares perseguides pel nazisme . En el cas de Carrington , la seva actitud es concreta en la denuncia als carrers de les politiques de Hitler, Franco, Mussolini . La seva experiència la porta a l’exili a Mèxic després d’haver viscut com Marx Ernst , el seu segon marit , era portat a un camp de concentració Francés.

Les dues dones ens han deixat durant el mes de maig .

El mateix mes que la meva biblioteca especialitzada en dones s’hi afegeix , “Dones invisibles.50 retrats que han canviat la història sense que la història ho reconegui” de Maria Lluïsa Latorre i , “Pensadoras del siglo XX. Aportacionses al pensamiento filosofico femenino”.

Dones invisibles” és una contribució a fer visible la història de 50 dones . Dones del passat molt llunyà i algunes que són amb nosaltres . Persones que han tingut una vida autònoma, han contribuït i fet aportacions en diferents camps professionals . És una contribució recordant en el pròleg de la periodista Teresa Vinyoles, que “....quan hem volgut fer història de les dones, Cristine, Maria Lluïsa, jo mateixa i d’altres crec que hem de partir de dues evidencies : en primer lloc, la desigualtat de drets i de tracte que hem rebut i rebem les dones, que es manifesta en textos i actituds misògines que menyspreaven i violentaven les dones en el passat i ho fan també avui; l’altra evidencia és el silenci, l’ampli silenci, que era quasi tot el que la història ens aportava sobre les dones”

“Pensadoras del siglo XX” és el resultat d’una investigació finançada per l’Instituto de la Mujer en el marc del "Seminario Filosofia y Genero" que al llarg dels darrers anys a reflexionat sobre la “posibilidad de referirse a una tradicions de pensamiento femenino” . En fa la introducció Fina Birulés i podem descobrir a partir de varis articles a Hanna Arendt, Simone Weil, Maria Zambrano, Jeanne Hersch, Rachel Bespaloff