06 de novembre, 2009

LA IGUALTAT des de BRUSEL.LES

Aquests dies he visitat Brussel·les amb les meves companyes de la Comissió sobre els drets de les dones del Parlament de Catalunya - Caterina Mieras, Marta Alós, Marta Llorens, Maria Merce Roca, Merce Civit , Carina Mejias – Ha estat una iniciativa coordinada per l’oficina del Parlament Europeu a Barcelona , amb Maite Calvo al capdavant , per la representació de la Comissió Europea a Barcelona amb Manel Camós i Mark Jeffery i, per Francesca Guardiola , Cap de l'Area d'Atenció Parlamentaria del Parlament de Catalunya. Una proposta compartida , també, amb companyes del Parlament de les Illes.

Un viatge de coneixement a les Institucions de la Unió Europea – Comissió Europea i Parlament Europeu – que tenia com a objectiu conèixer en quin moment es troben en aquestes institucions les politiques a favor de la igualtat entre els homes i les dones .

Ha estat una immersió prou interessant . Voldria destacar la tasca de la Comissió de Drets de la Dona i Igualtat de gènere de la Comissió Europea . En la trobada amb la presidenta de la Comissió , Eva Britta Svenson, Diputada del Grup Esquerra Unitària Europea/Esquerra Verda Nòrdica, vam conèixer el camí i les propostes que tenen previst treballar en el nou període legislatiu. Una activitat que ve de lluny si analitzem els informes (34 per iniciativa pròpia) i (9 informes legislatius) del període legislatiu anterior: la Unió Europea esta fent recomanacions /informes sobre LA DISCRIMINACIÓ EN MATERIA DE SALUT, SOBRE POBRESA, EN RELACIÓ A LES ESTRATEGIES PER A PREVENIR LA TRATA DE DONES I NENS VULNERABLES A L’EXPLOTACIÓ SOCIAL, SOBRE IGUALTAT, LLUITA CONTRA LA MUTILACIÓ GENITAL FEMENINA......


Si haguéssim de fer un resum de la nostra presencia a Brussel·les , d’acord amb les aportacions de tots i totes els que han acollit amablement , també els Diputats/des de casa que ens van acompanyar ( Maria Badia, Raül Romeva, Oriol Jonqueres, Ramon Tremosa, Teresa Riera, Rosa Estaràs ...) , de ben segur que coincidirem que el camí encara és ple de feina . Que allò que es marca com a prioritari la Comissió de Drets de la Dona i Igualtat de gènere de la Comissió Europea té també interes i impacte a casa nostre : el permis de maternitat/paternitat , la lluita contra les violencies de gènere, l'impacte de la crisi financera en les dones , les diferencies salarials ( i les seves causes) , la integació social de les dones que pertanyen a grups minoritaris, la conciliació, la paritat....

No val a baixar la guardia. Ni en els Estats membres ni a Europa. En aquest sentit, recullo les paraules d'algunes de les persones de l'equip de Margot Wallstrom, vicepresidenta de la Comissió Europea que per motius d'agenda no ens va acompanyar : "España és un exemple de que els governs poden ésser paritaris i un exemple en materia d'igualtat".