14 de maig, 2009

ECONOMIA I CULTURA . Un binomi a debat


“El desenvolupament cultural és un factor imprescindible en el desenvolupament econòmic, social i també polític d’una comunitat” . Aquestes són paraules de Ferran Mascarell – ex-conseller de Cultura i Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona , gestor cultural, historiador.. – l’any 2004. Paraules que he volgut recordar ara que la Cambra de Comerç , Industria i Navegació organitza el Congres Internacional d’Economia i Cultura, que per altra banda , he enlleçat amb una nova lectura de la revista CULTURA (núm 2 . juliol de 2008. Cinquena epoca) : la Cultura, un motor econòmic http://cultura2.gencat.cat/revistacultura/index.php?idr=5, que recomano als i les interessades en cultura i gestió cultural.


En el mateix sentit , ahir escoltava al Parlament a Pere Vicens - president de la Comissió de Cultura de la Cambra de Comerç, Industria i Navegació de Barcelona - fent un convit a participar en aquest Congres i reflexionat sobre el binomi cultura i empresa , recordant que cultura i empresa , cultura i economia no són dos mons tancats i allunyats , sinó que dialoguen entre ells : creació, intercanvi , comerç, mercat, llocs de treball...


També manifestava, no obstant , que molt sovint es parla de cultura i d’economia , per separat, però poc d’economia de la cultura i , per tant, reivindicava que es tingui en compte la dimensió econòmica de la cultura que genera molts llocs de treball , generalment qualificats, i contribueix de manera important al producte interior brut de la UE en un 2’6% . Per sobre del tèxtil i d’altres indústries.


La reflexió i el debat , doncs, esta obert en aquest Congres que es realitza a Barcelona del 20 al 22 de maig. Una reflexió especialment interessant, i necessària, en aquests moments de crisi i de reformulació (?) del nostre model econòmic, que entenc, haurà de concloure que el binomi s’ha de consolidar. Serà també una oportunitat de parlar de mecenatge, de públics als espais culturals, d’internet i d’innovació, de globalització, de noves tecnologies, de consum!!!!


Aquí teniu els eixos de treball que ha pautat el Congres d’Economia i Cultura: 1.La cultura, la riquesa i el benestar de les nacions. El pes de la cultura en l’economia. 2. La cultura i la nova economia: empreses creatives i innovació. El valor dels intangibles. 3. Balanç d’intercanvis en la distribució de la cultura: equilibris i dependències. 4. Economia dels drets, protecció i desprotecció en les TIC i la globalització. 5. Un nou marc per al finançament de la cultura.

Seguirem el Congres .... i les reflexions que es faran aquests dies a la ciutat de Barecola de la mà de la Cambra i de persones de reconegut prestigi internacional . http://www.economiaicultura.org/