24 de maig, 2008

DONES. ELS CAMINS DE LA LLIBERTAT

Visiteu aquesta exposició al Museu d'Història de Catalunya.//www.mhcat.cat Un recorregut excel.lent per aquells camins que hem fet les dones per avançar en la llibertat i la igualtat . Dos paraules que necessàriament van juntes i que , del tot del tot , encara no tenim .

L'exposició és un passeig per allò que ens ha esdevingut a les dones - allò que ens ha pautat el món dels homes - i com hem volgut ser protagonistes quan hem evidenciat que ens volíen subordinar a l'autoritat masculina i "malenteses" llibertats que només eren per una part de la població .

DONES .ELS CAMINS DE LA LLIBERTAT , ens recorda allò que han dit i escrit els homes de nosaltres - literatures i pensaments misògens - , quines "millores han guanyat" que en realitat no ho eren per tothom - La Declaració dels Drets de l'Home i el Ciutadà de 1789 - . Aquella que no reconeixia la ciutadania femenina i el principi de la igualtat . La conquesta de la ciutadania a partir de mitjan del segle XIX quan comença la conciència feminista i el gran moviment social sufragista en defensa dels drets de les dones -.

El despertar feminista al nostre país . Un feminisme , inicialment , de caire social i cultural . Fill del catalanisme conservador que volia reformar el model de feminitat i que les dones tinguessin educació de qualitat . Francesca Bonnemaison - que va crear l'Institut de Cultura i Bibblioteca Popular per a la Dona - i Carmen Karr - director de la revista Feminal - son recordades . També , però , el feminisme laic , obrerista, republicà de Teresa Claramunt.

I la Segona Republica . La veu de dues dones que es fan enfrentar per aconseguir el vot de les dones : Victoria Kent i Clara Campoamor . Una veu apagada després del 1939 quan el franquisme va representar un brutal retorn a la llar . Anul.lació doble . I despres d'anys de franquisme i de models tradicionals , es reconeix aquelles dones que van començar a alçar la seva veu crítica . Dones que volíen trangredir i van denunciar l'opressió domestica i el paper secundari de les dones. Durant els anys 60 comença el Moviment d'Alliberament de les Dones : desafiament d'estereotips, dels obstacles , de la llibertat, defensa del drets reproductius , legalització dels anticonceptius , defensa de l'avortament.....
Publicacions , lluita, Jornades Catalanes de la Dona. .... En definitiva , un molt bon repàs per "la conquesta dels drets de les dones a traves del temps"