24 de maig, 2008

23 MILIONS DE VISITANTS ( als museus) o els museus agents de canvi social i el desenvolupament

Aquests dies hi ha hagut xifres sobre el nombre de visitants als museus . 23 milions de visitants . Ha estat fruit que el 18 de maig fou el Dia Internacional dels Museus . El més visitats : Sagrada Família, CosmoCaixa,Barça, Pedrera, Dalí i Caixa Fòrum, Picasso , Fundació Miró, MNAC ..... Com vèieu , a excepció del Dalí tots són a Barcelona..... les xifres van baixant a mesura que ens allunyem de la capital .
La xifra és un 11% més alta que l’any passat. O sigui que hi ha interès per l’art , les col·leccions i el patrimoni que es conserva i es difon en aquest país. Però més enllà de les col·leccions, els museus han d’esdevenir espais de desenvolupament . Espais de relació amb l’entorn . Espais d’encontre : de cultures , de generacions, de veus i mirades, d’identitats. Espais per a conèixer el passat i interpretar millor el futur...Espais educadors.

Celebro les xifres i aquesta nova concepció que estan tenint els museus . Celebro , també que L’ICOM suggerís que enguany el Dia Internacional dels Museus es celebrés amb el lema de “Els museus, agents del canvi social i el desenvolupament”. I que el nostre país s’hi hagi sumat amb una colla d’activitats. Des de la Nit als Museus , fins a visites comentades a les exposicions....
Però mes enllà d’aquest dia , cal reconèixer la tasca del dia a dia que fan els museus del país . No només els grans espais museístics de Barcelona . Les col.leccons i museus local que són , de sempre , espais de cultura i cohesió social . I a més del reconeixement , els hi cal suport . Esperem que el Pla de Museus que es va presentar el Conseller Tresserras , sigui , una nova oportunitat !!!.

Compareteixo amb vosaltres dues de les activitats que vaig fer arran de la celebració del Dia Internacional del Museus. Per una banda, a Vilanova i la Geltrú . Al Museu Balaguer . Més concretament, als diposits del Museu.
Va esser diumenge passat al matí . Una mirada de "portes endins " que ens va permetre descubrir allò que no es veu i es fa . Conservar , catalogar, cuidar, mimar,estudiar.... més de 10.ooo objectes que no es poden exhibir i que han anat fent un museu que es va iniciar a partir de les relacions de Victor Balaguer .... i del seu agraïment amb la ciutat .

Despres d'ell , d'altres llegats i col.lecions han omplert aquest Museu que es un referent per la ciutat .... i hauria de ser-ho del país!!! Visitar el Museu per dins , fou , una (re-descoberta) entrenyable .

1 comentari:

Anònim ha dit...

Penso que el millor agraiment a Víctor Balaguer seria que d'una vegada per totes es reconegués la seva condició de secció del Museu Nacional amb tot el que això significa.
Han passat lleis i consellers i tot sembla paper mullat....