28 de març, 2013

DONES QUE ES VISIBILITZEN. LLUÏSA VIDAL i PUIG i altres pintores

Ha sortit un estudi sobre LLuïsa Vidal i Puig, una de les pintores destacades del Modernisme: Lluïsa Vidal. La mirada d’una dona, l’empremta d’una artista (Salvatella, 2013), de Consol Oltra . Un estudi que rescata una  de les dones que es va poder dedicar professionalment  a la pintura quan les dones pintaven només  com afició, quan havien de fer-ho eclipsades o ignorades. 


Comenta  l'estudi de Consol Oltra i fa repàs interessant de col.legues masculins i recordatori de companyes dones/pintores, Francesc Fontbona, - Lluïsa Vidal i altres dones pintores - "......... Així és que professionalment parlant, LLuïsa Vidal estava molt sola. Tot i que mai fou molt amiga de fer gaire soroll ni a la vida ni a la feina, i que per tant no adopta actituds detonants, era evidentment una avançada al seu temps,..."



En fa reportatge José Àngel Montañés, -Modernisme amb ulls de dona -   : ".......  L’oblit és un dels factors que més han acompanyat aquesta pintora. Autora d’enormes quadres a l’oli, la majoria retrats de persones del seu entorn —entre elles les seves germanes—, així com d’escenes de gènere on reflecteix assumptes de la vida quotidiana, festes tradicionals i personatges del carrer, a més d’il·lustradora de textos literaris, Vidal va conrear els mateixos temes que la resta de pintors contemporanis masculins..."