01 de gener, 2013

DONES QUE ES VISIBILITZEN (4). A propòsit del "Silenci dels Telers"

Assumpta Montella, ha fet una aportació per la visibilització de les dones a traves del seu llibre "El silenci dels telers. Ser dona a les colonies textils catalanes" d'Ara LLibres

Un homenatge a les dones que al llarg de cent cinquanta anys han viscut i treballat a les colònies tèxtils de Catalunya. Una manera de revindicar que va haver " .....dones que s hi van deixar la infentesa, la joventut i la vida sencera, en un moment de canvi historic dins la nostra societat i que mai ningu ha reconegut amb la generesoitat que els pertocaria'.

Vides anonimes que van contribuir al desenvolupament econòmic del pais que ningú ha tingut en compte fruit que ells a les colonies, eren els amos, els directors , els encarregats...van fer la Revolucio industrial .... Però elles foren " un aglomerat gris de telers ".

Eren les ajudantes, netejadores, obridores de bovines, pentinadores, ajudantes de cardes, nuadores, metxeres, filadores, ....

Algunes d'elles s'expliquen al llibre de Montella. S'hi recull sentiments contradictoris en relació al que els va tocar viure. Curioses les diferents mirades al passat que arrossega una valoració positiva de la vida a les colònies i/o una visió crítica de la mateixa  vida que als 14 anys començava pel  pas x la "fabrica". Un llibre ple de matisos per explicar aquest espai  social, laboral....que fora control de tota mena. Punts de vista sovint oposats:

"Se'ns havia escolat la infantesa en una volada"

"Erem mà d'obra mesella, perquè tot erem dones i nenes".

" El silenci de la meva vida era aleshores mes punyent que el soroll dels telers"

" O sigui, que si volies treballar en una colònia, muts i a la gàbia.DE motius no ens en faltaven, sobre tot a les dones, que cobràvem la meitat que un home.Però això encara passa".

"Erem carnassa per la gran fàbrica".

"El amos donaven exemple de caritat cristiana"

"El senyor Pons era molt ric,però tambe era molt generós amb la colònia".