26 d’agost, 2012

DONES que es visibilitzen: LOLA ANGLADA , IL.LUSTRACiÓ, FEMINISME i CATALANISME

Al Museu d'Història de Catalunya, hi ha una petita mostra de la il.lustradora Lola Anglada. Una mostra del que ha estat aquesta il.lustradora infantil. Una mostra que vol deixar palesada també altres factetes de la vida de Lola Anglada. Organitzada amb tres àmbits: Compromís amb la Republica, Passio per Catalunya i finalment , Mirada feminista ( on s'hi recorda la seva col.laboracio en revistes com Feminal, Claror i la Nuri).
Una mostra que recorda que Lola Anglada, dona independent fou la il.lustradora mésprolífica dels anys vint, la primera professional d'Espanya i la primera que va participar amb les seves il.lustracions en les revistes Cu-cut!, En Patufet, Virolet, La Mainada .

Vull recordar que Lola Anglada, un cop acabada la Guerra Civil Espanyola, no es va exiliar malgrat fou una dona enquadrada al sindicat comunista ,UGT i autora d'obra antifeixista.  No obstant i d'acord amb paraules de Marta Pessarrodona a l' "Exili violeta. Escriptores i artistes catalanes exiliades el 1939" i a "Donasses.Protagonistes de la Catalunya Moderna", el seu exili fou interior i trist : "Una suposicio un xic perversa és que donada la seva condicio social, la d'Anglada, va pensar que no li passaria res.Li va passar, però. A més cal pensar que si durant la Guerra no s'hagues hostetjat a Tiana amb la família, segurament tots ells s'haurien mort"