03 de març, 2012

Les quotes, un pas endavant en la paritat?

Les quotes, un pas endavant en la paritat? . Aquesta és la tertúlia d'avui al Yodona . La comparteixen Mónica Martín de Vidales, Sòcia del despatx d'advocats Garrigues; Rita Estévez, Directora de coordinació PBC Europe de Deutsche Bank; Mamen Sánchez-Quiñones, directora de Suport Comercial i Facturació de Telefónica i Patricia de Roda García, directora general de la Fundació Lealtad. El debat s'introdueix com segueix " ....... anys després de la Llei d'Igualtat, l'accés femení a llocs de direcció encara és un repte. La vicepresidenta de la Comissió Europea i comissària de Justícia, Viviane Reding amenaçava amb imposar una llei que exigeixi una presència femenina del 30% en les empreses com es fa a França o Noruega. Però, dins les nostres fronteres, aquesta mesura té tants adeptes com detractors. ¿Suposen les quotes un pas endavant per la paritat o atempten, per contra, contra les mateixes dones? "


El debat és obert i les posicions són plurals. Un debat contextualitzat en algunes xifres i dades : "A Espanya, la xifra de conselleres ronda l'11%, molt lluny de la recomanació de la Llei d'Igualtat, que marcava l'objectiu del 40% per al 2015. Els països més avançats en aquest àmbit a la UE són Suècia i Finlàndia, on s'arriba al 20%. A frança a l'estil de la ja paritària Noruega, s'ha imposat un sistema de quotes obligatòries, mentre que a Alemanya, després d'un estens debat, les empreses que integren el DAX es van comprometre a arribar al 35% el 2020"

Recullo l'opinió de Rita Estevez quan manifesta que havia estat en contra de la paritat fruit que es defensora de la meritocràcia. No obstant, " .... m'he adonat que aquesta nomes funciona quan hi ha igualtat d'oportunitats "..

Estic d'acord amb aquesta reflexió. Parlem d'igualtat d'oportunitats aplicada a les dones . La realitat posa en evidència que elles tenen més "càrrega" i això les posiciona en un punt de partida diferent davant de la feina, la política i la vida social. Per tant , si no són iguals en el punt de partida per a accedir a l'espai públic, cal corregir-lo i també, pautar i estructurar garanties perquè es pugui arribar al mateix lloc que els homes. Al mercat de treball , a la política, a la vida social. Això vol dir fer polítiques públiques que permetin corregir les llacunes i les dificultats.

Per altra banda, en el cas empresarial, i d'acord amb diferents estudis, val a recordar que allí on hi ha talent femení i el lideratge de les dones, hi ha uns resultats més rendibles. I allí on hi ha fuga del talent femení l'empresa i l'econòmia se'n resent perquè l'aprofitament de la formació i el talent de les dones és cabdal per una economia competitiva. També en moments de crisi. Perquè les dones son creadores de riquesa i el seu lideratge es necessari per abordar el reptes de futur.

The Bottom Line, una investigació del 2007 feia comparació de les empreses de la llista Fortune 500:" el 25% de les que tenien més dones al seus consells d'administració , eren entre un 40% i un 65% més rendibles que el 25% de les que teníen major presència femenina"