30 d’abril, 2011

ELECCIONS MUNICIPALS. Homes i dones que durant 32 anys han estat al servei de la col.lectivitat

Escoltava dies enrere Joaquim Nadal, a Vilafranca. S'adreçava a les persones que erem al "Museu del Vi" fent suport a Francisco Romero. Deia que la història no parlava dels Ajuntaments i de la trajectòria que han marcat regidors i regidores durant 32 anys .

Divendres passat, Joaquim Nadal , escrivia a El Punt , Eleccions Municipals , " el fet més remarcable és que en nou convocatòries i trenta-dos anys són milers d’homes i dones els qui s’han lliurat amb apassionament a la tasca de construir vida cívica a tots els municipis de Catalunya. Milers de noms gairebé sempre anònims, generosos i desinteressats, que han vist molt poc reconeguda i agraïda la seva tasca. És un homenatge degut a generacions que han donat el millor de les seves vides a aquesta tasca. No hi ha cap fet concret i esporàdic, cap picabaralla partidista, cap protagonisme personalista, cap moció de censura, cap cas de corrupció o d’exercici interessat dels càrrecs públics que pugui eclipsar el fet essencial. La llarguíssima nòmina d’electes locals que mereixen un reconeixement cívic per la seva tasca i la seva dedicació"

Antoni Dalmau, l'any 2000 escriva, "Cartes a un jove polític. Què pots fer pel teu país" (Columna) . Era una reflexió i recomanacions a un futur polític . Hi desgranava les seves impressions sobre politica i mitjans de comunicació, sobre el finançament dels partits, sobre dones i política, sobre la il.lusió de fer política .... . També sobre món local , " Permet-me que insisteixi en la idea de la proximitat. En els municipis mitjans i petits, a l'alcalde i els regidors se'ls troba pel carrer, se'ls pot trucar per telefon, se'ls pot pressionar personalment, se'ls coneix de quan eren petits i anaven a la mateixa escola que els altres veïns: aquesta és naturalment, la cara i la creu de l'ofici, però també és, per damunt de tot, una realitat magnifica que ens reconcilia amb l'altra política, sempre tan distant i tan abstracta ....".


De ben segur que els anys passats d'ençà el 2000 portarien a Antoni Dalmau a noves recomanacions . Segurament que despres dels canvis dels darrers anys , el municipalisme ha de fer-ne lectura. La proximitat continua essent un valor. Com també el coneixement de les necessitats, la capacitat de diàleg amb la ciutadania, la transperència de les accions ..... I especialment, serà un valor - pensant en el futur i la sortida de la crisi - la capacitat d'innovar, la capacitat de gestionar més bé que mai. La capacitat de dibuixar - entre tots - un futur a llarg termini ..... La capacitat de continuar transformant aquest món des de les ciutats i el municipalisme .



Ara, parlem sovint dels valors i les carecterístqiues que han de tenir les persones que es dediquen a la política. Rafel Nadal a "Els Mandarins", parla d' ambició, lideratge, orgull, virtut, força, voluntat, constància, paciència ( tambe traïció!!)...



Jo continuo pensant que les eleccions municipals són per marcar futur. Projecte. Valors socials que defenses. Tambe per a recordar els 32 anys passats!!!