12 de novembre, 2010

EN LA CAMPANYA : MISSATGES CLARS


La precampanya és llarga i feixuga. Molts són els el missatges que es llencen i moltes les interpretacions que es fan des dels mitjans de comunicació. Diuen que la mobilització que es pot fer amb la campanya és realment poca. No obstant, crec que ha d’ésser útil si entre tots som capaços d’aixecar el nivell dels missatges i exposar amb nitidesa quines són els propostes de futur. Més enllà de la confrontació i del cos a cos, hi ha també missatges amb contingut clar i que pensen en la realitat del país. Malauradament , sembla que aquest darrers siguin els més difícils de fer arribar perquè s’ha creat un apriorisme fomentat, per aquells que ja els va bé l’abstenció, de que sempre és diu el mateix i que les promeses després s’incompleixen.

Al llarg dels darrers quatre anys és d’una evidencia incontestable que allò que es va dir s’ha acomplert. Mesurable en fets, malgrat els esforços del grup de l’oposició d’intentar desacreditar, no només l’obra de govern, sinó fins i tot als màxim executors d’aquestes polítiques centrant-se en voler menystenir la figura del President Montilla.

El govern de Catalunya en aquets darrers anys no només ha fet polítiques socials d’un abast extraordinari, sinó que ha impulsat de manera decidida el comprimís amb l’autogovern de Catalunya. Certament que hem topat amb la sentència del Tribunal Constitucional però també és ben cert, que la resposta política i la voluntat de minimitzar-la, va per bon camí. Amb els paràmetres de la fermesa i, amb el compromís de recuperar les competències que el Constitucional qüestiona per la via que correspongui .

Així doncs , aquests dies la campanya té dues vessants. Per una banda, hem d’explicar la nostra obra de govern. La nostra explicació passa per la denuncia dels dèficits de país deixats pels governs de Jordi Pujol, fins a explicitar amb claredat els avenços que volíem per la Catalunya del segle XXI, i posar de relleu que s’han esdevingut : les infraestructures, la cultura, l’educació, la sanitat . En definitiva, molta feina que deixa un país més estructurat i més cohesionat.

Per altra banda, l’obligació d’explicar quines són els nostres propostes de cara a la propera legislatura. Toca fer-ho amb claredat i transparència, sense embuts ni falsos circumloquis. Explicant propostes electorals i full de ruta a seguir, les prioritats, les nostres voluntats.

En aquest sentit el President Montilla ha estat clar. Davant la legítima proposta de l’independentisme, nosaltres apostem clarament per un federalisme asimètric que sota el lema de “llibertat i unió” avanci cap a la plenitud d’un estat plurinacional i pluricultural. Apostem clarament per seguir amb els serveis públics que s’han aconseguit amb anys d’esforços. De cap manera apostem ni per la privatització, ni per afeblir l’actual estat del Benestar . De cap manera farem passos per cercar dobles xarxes injustes i discriminatòries com proposa CiU.

En relació al futur, tenim clar que no pactarem amb el PP. No ho farem pel seu constant anticatalanisme. Per la seva obsessió gairebé malaltissa amb el qüestionament de la llengua catalana . Perquè fa propostes de polítiques socials regressives - que sembla d’acord amb les paraules de Rajoy, segueixen a Cameron que vol desmantellar l’Estat del Benestar a Anglaterra superant a la pròpia Tatcher - . No pactarem amb aquells que han fet de l’ambigüitat el seu missatge polític, ni amb aquells que pretenen amb un maximalisme estèril trencar la cohesió del país.

Si els socialistes podem, modestament i amb humilitat, posar damunt la taula un balanç francament positiu d’aquest anys de governs progressistes, ara davant les noves eleccions us animen a que feu lectura de les nostres propostes. Volem exposar-les amb claredat, sense embuts i ben orgullosos de poder manifestar amb contundència que no farem cap pas enrere en les polítiques socials que garanteixen la cohesió social. No el farem en les necessàries reformes per un futur amb garanties de generar riquesa per a tothom.

El nostre relat polític es fonamenta en la convicció de que des de la nostra concepció nacional, compartida en un estat federal, podem afrontar els problemes d’avui i sortir-ne enfortits per guanyar el futur. Tenim la gent per fer-ho i tenim unes propostes clares , sense ambigüitats ni mitges veritats.
(Article publicat al Diari de Vilanova )

1 comentari:

Montserrat ha dit...

Ànims!!!, no defalleixis, Catalunya necessita dones com tu.