10 d’octubre, 2010

BICICLETA,CULLERA,POMA . CANYA a l'ALZHEIMER

Jo també vaig sortir amb llàgrimes al ulls del cinema. Bicicleta, cullera, poma de Carles Bosch va fer-me plorar en un cine ple de gom a gom on al final del passi érem més d’un que teníem llàgrimes al ulls. En un cine on al final del passi, del cor de la gent va sortir-los-hi picar de mans. Una mostra de l’estima que té la gent a Maragall. Una mostra del reconeixement que fan a la seva persona, però també a la fortalesa d’ell i la seva família.

El documental sobre la petita part de la vida de Maragall d’ençà que va fer saber públicament que pateix Alzheimer és una joia en varis sentits. Vol explicar que és aquesta malaltia. Amb molt de matís . Vol mostrar la vida dels malalts i del seu entorn. Vol explicar-ne el futur – mostrant com Carmen, una militant del PSC que té a la tauleta una foto de Maragall, no el reconeix quan aquest la visita - . Vol explicar l’evolució d’una persona que pateix Alzheimer...

Però aquesta persona és Maragall . El nostre lúcid, entranyable i culte Maragall . El Maragall dels jocs olímpics . El Maragall president de la Generalitat. El Maragall de l’Estatut .... El mateix que es despulla a la pel•lícula acompanyat de la seva família , els seus companys de la Fundació Alzheimer, els seus col•laboradors més propers. Acompanyat del seu entorn més íntim i personal . El mateix Maragall que vol que “ la pel•lícula sigui directe" i que mostra la seva fortalesa. Fortalesa de nou. Fortalesa quan expressa amb la seva vitalitat de sempre :.....el que tenim al davant és molt difícil .... dedicarem els diners perquè ens arreglin el coco . .....Però no ho veurem . Massa tard per mi” . Fortalesa amb l’expressió “ ..... Canya a l’Alzheimer” . Enteresa de Diana Garrigosa, la seva dona , quan recorda que Maragall ha estat una persona que ha fet realitat somnis i utopies i conclou “ Volem intentar atrapar una nova utopia”.

Llàgrimes, certament . Però evidència d’un gran documental i una gran persona.

Dues Mirades :
LLETRES ROSEGADES de Josep Maria Fonalleras i LA VICTORIA DE MARAGALL de Emma Riverola .