25 d’octubre, 2009

MÉS SOBRE LA LLEI DE SALUT SEXUAL I REPRODUCTIVA

Llegueixo les reflexions de PURIFICACIÓ OUTEIRAL . SÓC OPTIMISTA . Ens recorda que no cal focalitzar l'analisi de la llei sobre la salut sexual i reproductiva , només , en relació a la polèmica sobre "les noies de 16 anys i la seva capacitat de decidir". Trobo que té tota la raó .
Us proposo , també , que feu lectura de l'article que dijous em va publicar a EL PUNT .
No calen lliçons de moral

El passat dissabte l’església va convocar contra la reforma de la llei de l’avortament. Una convocatòria que va rebre el suport i la presencia d’alguns dirigents del PP. Dirigents , com Mayor Orega - que el maig passat va recolzar les paraules del cardenal Cañizares quan manifestava que és pitjor avortar que abusar de menors - , o com l’expresident Aznar que al llarg del seus anys de presidència al govern amb majoria absoluta no va plantejar-se modificar la llei vigent . També , i sense avisar prèviament , de Dolores de Cospedal. La mà dreta de Rajoy. Per altra banda , la convocatòria ha estat liderada per el “Foro Español de la familia” , una entitat presidida per Benigno Blanco , que fou en el seu moment secretari d’estat en els governs del PP i que ha estat defensor de valors conservadors i qüestionadors dels drets civils. Ha qüestionat l’assignatura d’educació per la ciutadania , vol un canvi en la llei del divorci , considera que la píndola postcoital no es un mètode anticonceptiu i , en la relació a la família, afirma “que cal defensar i posicionar el matrimoni com a unió natural entre un home i una dona”. Els paràmetres són , doncs, prou clars .

Amb la convocatòria l’església s’allunya de la realitat social del nostre país. En sembla desconèixer el pols i les necessitats. Torna a la bel·ligerància i a la confusió igual que fa uns mesos quan de forma intencionada – i gastant-se molts diners – barrejava la imatge d’un linx com a exemple d’animal en perill d’extinció , comparada amb la d’un infant . En aquell moment algú deia que havia recuperat el seu “esperit de croada” .

Darrera de la convocatòria hi ha una crida “ a favor de la vida, la dona i la maternitat” i un objectiu doble : posicionar i fer creure que aquells i aquelles que recolzem la reforma “Sobre l’interrupció voluntària de l’embaràs” de l’any 1985 i, els que recolzem l’avantprojecte de “llei de Salut Sexual i reproductiva i interrupció voluntària de l’embaràs” que està en tràmit al Congres dels Diputats, no defensem la vida i no defensem a les dones . Som assassins i assassines . L’església i els convocats es veuen amb l’autoritat moral de fer llistes de defensors/es de la vida amb una actitud barruera i absolutament expansiva de les seves creences . Un segon objectiu , desgastar el govern sota el crit de “Zapatero dimisión” i obrint un debat , el d’avortament si o avortament no , que vam fer fa anys i , que aquesta societat ja va tancar.

Aquesta fil conductor és absolutament mal intencionat . Darrera de la llei que es qüestiona hi ha la defensa de la vida i dels drets de les dones . La defensa de la llibertat de les dones. La voluntat de deixar les coses ben clares . La voluntat de salvaguardar la vida fetal i de salvaguardar el dret a decidir . El dret a decidir sobre quelcom tant important com la maternitat.

Per tant molts homes i dones , defensors/es de la vida però també de l’autonomia de les dones i de la seva capacitat de decidir sobre el seu futur , i de ben segur, també persones vinculades a l’església, hem considerat que darrera d’aquestes campanyes hi ha massa demagògia , molta hipocresia , i poca voluntat d’entendre el context amb el que vivim.
Per això recolzem la llei . Perquè la llei vigent té llacunes i handicaps . Perquè cal cercar noves solucions a noves realitats. I això és el que planteja el govern . Per cert , en el marc de politiques publiques d’igualtat , ja que mai com ara a la història, s’ha treballat en contra de la discriminació de la dona en els espais públics , politics i professionals , a favor de noves mirades en el marc empresarial i laboral, a favor de noves relacions , d’igualtat i compromís entre homes i dones . Recolzem la llei perquè el govern planteja una llei millorada i més clara . Perquè canviar “supòsits” per “terminis” significa que fins a 14 setmanes qui decideix de forma lliure i informada son les dones i , també , perquè marca “indicacions” per a considerar fins a les 22 setmanes si hi ha risc per la mare o el fetus.

Que ningú s’enganyi i es deixi confondre . Aquesta opció vol dir més seguretat , més rigor , més dret a decidir . Més seguretat per als professionals i , per sobre de tot , més salut sexual i reproductiva i, més prevenció per frenar embarassos no desitjats i per frenar avortaments . Especialment en la població juvenil . Aquest ha d’esser el pal del paller de la nova llei : evitar que creixin els nombre d’avortaments.

Enfront de la convocatòria els que recolzem la reforma de la llei també ens volem expressar . Volem expressar que tot plegat fa olor d’hipocresia – segurament moltes de les persones que van assistir a la manifestació han tingut alguna aproximació amb l’avortament . Elles o el seu entorn ? – , de demagògia - perquè crida i alça la veu el qui va tenir el govern a Espanya i no va fer res en contra de la llei ? - , de irresponsabilitat i de bel·ligerància innecessària davant d’un tema que necessita calma i serenor i no lliçons de moral .