02 de març, 2008

4 MORTS i TRES AGRESSIONS. MASSA VIOLENCIA MASCLISTA EN POCS DIES.

Ja us ho fareu !!!! Aquesta va ser la frase que va dir Josep Cuní , periodista conductor del "Catalunya Matí " a Gemma Calvet , jurista i especialista en temes de gènere. Dona que habitualment participa a la tertúlia . Li va dir: ja us ho fareu i la va deixar amb la paraula a la boca.
Això passava dimecres o dijous al matí . Jo era al davant de l'ordinador i una trucada amiga va suggerir-me que obris el televisor . M'ho suggeria perquè dimarts hi havia hagut 4 morts per violencia masclista , i dimecres havien continuat 3 agressions. A TV3 s'estava debatent el tema .

Gemma Calvet provava de donar la seva opinió sobre la llei de la violència de genere que fa tres anys va aprovar el Congrés dels Diputats i que ha estat qüestionada arran d'aquestes morts . Tambe volia donar la seva opinió sobre la llei que s'està tramitat al Parlament Català. Deia que calia llegir les dues leis per adonar-se que " són unes bones lleis" però ......

Josep Cuní amb la seva contundència habitual va criticar les feministes radicals , va criticar les denuncies falses sobre violència per poder beneficiar-se de millors sentències de divorci , va dir que aquesta era la opinió d'una jutge progressista i dona .... i al final , va sentenciar : ja us ho fareu!!!
Al mateix dia la premsa escrivia : EL gobierno fracasa contra la violencia domestica ( La Razon ); los asesinatos de cuatro mujeres obligan a reaccionar a los partidos ( El País); La violencia domestica entra en la campaña solo tras los cuatro asesinatos ( ABC); Campaña antimachista. Los partidos no han hablado de violencia sexista hasta que han muerto cuatro mujeres en un dia ( El País).....

Articles , noticies , editorials .....que provaven de dir-nos basicament dues coses . En primer lloc , que la sensibilitat dels partits politics en relació a aquesta problemàtica era nul.la . O sigui estaven intentant demostrar que ZP i Rajoy s'havien recordat d'aquesta tema fruit de les morts . En segon lloc , que la llei era un desatre .

Aquell dia vaig sentir que no hi havia cap mena de reconeixement per la feina feta per lluitar contra aquesta problemàtica . Com es pot dir que aquest tema no està a l'agenda politica de ZP i dels socialistes ? Com no s'ha de fer recordatori de la feina feta durant molts anys per part dels Ajuntaments? Com ens podem oblidar que fou ZP qui va orquestrar la llei just quan va entrar el PSOE al govern ???....

També va semblar-me que el "mesurador" de desatre i fracàs tenia mala intenció . Era tendenciós. No es pot mesurar el fracàs nomes amb les morts . Cal considerar denuncies, recursos, campanyes , la implicació de la societat ... La llei contra la violència de genere ha estat un referent arreu . Ens miren . Volen conèixer la nostra experiència altres països . És una bona llei . Per tant , cal refoçar i desplegar amb rapidesa totes les mesures que s'hi recullen i buscar el rebuig per part de tota la ciutadania.


Montserrat Comas , presidenta del Observatorio contra la violencia Sexista del Consejo General del Poder Judicial , ha dit : Hay que plantearse como se estan haciendo las campañas de sensibilizacion porque las mujeres asesinadas ni siquiera han denunciado"


" No se puede hablar de fracaso de la ley de violència de genero"


Maria Teresa Fernàndez de la Vega, vicepresidenta primera del govern, ha dit : "La violencia que se ejerce contra las mujeres es intolerable. Vamos a seguir trabajando para acabar con ella y os aseguro que , aunque va a costar, vamos a acabar con ella"


Zapatero , ha dit : "No pararé hasta terminar con esta lacra y con este horror de machismo criminal.... " " .... la ley aprovada es util pero no suficiente"



Fruit que les primeres impressions d'aquests aconteixements van semblar-me desafortunades i desencaixades, he recollit en un document articles i noticies de premsa . Ho poso a la disposició de tots i totes. Cliqueu aquí

Us recomano que feu lectura del REPORTAJE "TENDENCIAS" de La Vanguardia ( 28 de febrer ) . Maricel Chavarri a "Ex que se resiste a serlo" ens explica que el 32'4% dels homicidis a parelles es produeix en fase de ruptura .


També , l'article d'opinió , A la tres, de Xavier Bosch, sobre el tractament que fan els periodistes i els mitjans de comunicació de la violència de genere. ( l'Avui . 27 de febrer)