09 de febrer, 2008

El PAPER DE LES DONES ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ

Divendres passat vaig assistir a un dinar organitzat per dones en xarxa . Era una proposta per a intercanviar impressions sobre “El paper de les dones als mitjans de comunicació” . Per fer-ho vam comptar amb dues companyes interessants que ens van fer compartir la seva experiència i les seves consideracions. Maricel Chavarria, periodista de La Vanguardia especialitzada en temes de gènere, i la Montserrat Puig, actualment a Catalunya Musica i presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC). Podeu trobar informació sobre aquest dinar a DONES EN XARXA.CAT . També escoltar les paraules de la meva companya Pia Bosch al seu blog .

Volia compartir en el meu blog una felicitació per la constància i el treball que fa DONES EN XARXA . Un agraïment a l’Amparo Bernad i Gemma Lienas per ser els motors d’aquestes trobades. Per facilitar-nos aquests instruments pel diàleg i el debat. Aquest és l’objectiu de DONES EN XARXA, compartir idees i experiències . Fer corre el pensament feminista . Fer-ho, també , per mitjà de les noves tecnologies .

Vull fer una reflexió que va sorgir al dinar i que voldria compartir . Es necessari buscar la complicitat dels homes al costat del nostre discurs per la igualtat . Son homes que, en paraules de Maricel Chavarri, tenen “lucidesa de gènere” . Estan, de veritat al nostre costat . S’han posat unes ulleres que els hi permet veure que som iguals . Aquests homes han d’esser "utilitzats" . Es ben cert que hem avançat molt . Però dir això , a vegades , és com una trampa . I depen de qui digui i com, que cal continuar transformant la nostra societat i fer-la més justa i igualitària , genera una complicitat que suma.

Per altra banda , algu deia que és necessari que hi hagi dones fent periodisme i als mitjans de comunicació .Es cert que això ha de produir la visiualització i fer evident el seu pensament des de la mirada de les dones . És important . Però es important , també , que hi hagi dones concienciades fent periodisme i tenint llocs de responsabilitat als mitjans de comunicació. Era Montserrat Roig que deia que els i les periodistes han de començar per llegir amb els peus el món que els envolta. Segurament , fer aquest exercici des de la perspectiva de dona deu voler dir "comunicar en femení" , tal com queda expressat en el WEB de l'Associació de dones periodistes. Cal tenir en compte que els mitjans de comunicació tenen un paper importantissim en la nostra vida quotidiana . En la vida dels i les joves que viuen enganxats en el món de la imatge. És un instrument d'aprenentage, d'identificació, d'enmirallar-se.... que poden promoure , de fet promouen , estereotips no igualitaris i lluny del que hem lluitat tants i tants anys . D'aquí la importancia del comunicar en femení!!!!